Igazi Jurassic Park nyit jővőre Dubaiban

By  | 

Ahogy megszokhattuk egyik Dubaiból kiinduló projektre sem illik igazán a visszafogott vagy a kicsinyes jelző, gondoljunk csak a világ egyetlen 7 csillagos szállodájára, a földrészeket mintázó szigetcsoportra, a sícsarnokra, a vízalatti luxus hotelre vagy a világ legmagasabb épületére való törekvésre.

Ezek után cseppet sem lepődünk meg, ha azt halljuk, hogy 100 millió évvel ezelőtt kihalt élőlényeket felvonultató állatkert épül a sivatagban. Nem múzeum, hanem állatkert vagy még inkább szafari-park. Hús-vér őshüllők helyett 40 különböző fajt felvonultató és több, mint 100 egyedet számláló teljesen élethű, életnagyságú dinoszaurusz-robot készül, mindez 1,1 milliárd dolláros (közel 200 milliárd Ft) költségvetésből. Ebben azért benne van a teljes park és a dinókon kívüli attrakciók is. És igen nem egy napszúrást kapott arab sejk homokba rajzolt 10-15 éves távlatban megvalósulható agymenéséről van szó, hanem egy olyannyira folyamatban lévő projektről, mely jővőre, 2008-ben megnyitja kapuit a zsírosabb turisták előtt.

A park a Restless Planet fantázianevet kapta, a megalomán projektért a City of Arabia felel és olyan partnerek működnek közre a siker érdekében, mint a londoni Natural History Museum dinó szakértői, akik Spielberg tanácsadójaként is besegítettek a Jurassic Park készítésekor, az 1978 óta robotikával foglalkozó Kokoro Dreams, akiknek a számláján már több, mint 500 őshüllő robot van világszerte, vagy a Jack Rouse Associates, akik a világ egyik legelismertebb túristacsalogató létesítmény tervezői, számtalan világhírű múzeum, vidámpark, állatkert található a referenciák között.

A tervezők, készítők olyan apróságokra is figyelnek majd, mind a robotok egymás közötti és a látogatók közötti interakciója. Például egyes ragadózok megszaglásszák az arra járókat, illetve a T-Rex be lesz programozva, hogy rámozduljon és elementális erővel az arcába üvöltsön a piros ruhát viselő látogatóknak. Egy prototípust már ki is állítottak Dubai egyik bevásárlóközpontjában (T-Rex video) Azért bízunk benne, hogy nem lesznek annyira intelligensek, hogy a parkból kitörve a robot ragadozók elfoglalják az olajmezőket, majd Hello Kitty-hez hasonlóan világuralomra törjenek.