Huawei Watch teszt

By  | 

A Huawei már a tavaszi MWC-n egy gyors bepillantás erejéig megmutatta első okosórájuk a Huawei Watch prototípusát, a szériagyártásra érett végleges modellt pedig az őszi IFA-n leplezték le Berlinben. Nyugat Európában már kapható 399-699 euró (120-220.000 Ft) közötti áron, de a hazai boltok polcain még nem jelent meg (de még Karácsony előtti érkezéssel ígérik!). Ennek ellenére találtuk már olyan szlovák cég által üzemeltetett webáruházat, ahol meglepően olcsón 111-135e Ft közötti áron már előrendelhető. De nem árt tudni, hogy a valószínűleg nem hivatalos forrásból származó termékekre nem jár a magyarországi teljes körű gyártói garancia, ami a kigészítőkre egyébként 1 év.

huawei-watch-teszt-velemeny_04

Huawei Watch tesztpéldányunk egy Huawei P8 kíséretében érkezett a Huawei hazai képviseletétől. Nézzük mit tud az egyik legígéretesebb okosóra!

Unboxing, design, megjelenés, kijelző

A Huawei Watch már a csomagolásával is pozicionálja önmagát. Az okosóra egy az óra méretéhez képest nagy, sötétszínű kockában érkezik. A fedelet felnyitva megcsillan az óra kis vajszínű bőrpárnára feszített fém pántja. Az órapárnát és az órát tartalmazó felső fiókot a két oldalsó fém szegecsnél megfogva tudjuk kiemelni. Alatta találjuk a kiegészítőket: a töltőt és a dokumentációt.

huawei-watch-teszt-velemeny_01

Az óra többféle megjelenésben érhető el: mind az óratok anyaga, színe, mind a hozzátartozó szíj pénztárca szerint választható. Nálunk a rozsdamentes acél óratok, illetve ezzel harmonizáló azonos anyagból készült óraszíj kombináció járt. Nekem egyébként leginkább az acél óratok és a középkori sodronyinghez hasonló apró szemekből álló fémszíj (nem tudom mi a hivatalos neve) kombináció tetszik legjobban.

A 42 mm átmérőjű óra számlapja természetesen szoftveresen állítható, választható az óra fizikai megjelenésétől függetlenül. A hagyományos órákhoz képest apró különbség, hogy a korona nem 3, hanem 2 óránál található, egyébként így jobban kézreáll, könnyebben állítható. Minden másban megszólalásig hasonlít egy klasszikus órára: kerek kijelző, 42 mm átmérő, nem vastagabb (11,3 mm), mint egy komolyabb férfi óra, minőségi anyaghasználat és sztenderd 18 mm szélességű szíjjal az óra megjelenése tovább variálható, ha a gyári szíjakon felül újabbakat szeretnénk beszerezni, kipróbálni.

huawei-watch_05

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jelenleg piacon lévő okosórák közül megjelenésében, anyaghasználatában a Huawei Watch áll legközelebb egy klasszikus férfi órához (egy méretben érkezik, hölgyeknek picit nagy lehet).

Hardware, teljesítmény, aksi

A 400×400 pixel felbontású 1,4” átmérőjű AMOLED kijelző 286 ppi pixelsűrűséggel (kb, mint a retina) és 10.000:1 kontrasztaránnyal büszkélkedhet, így a digitális mutatók is közelebb állnak a valósághoz, élesebbek, finomabb a mozgásuk. Ja és több mint 40 számlap közül válogathatunk. A vízálló képernyőt karcálló zafírkristály védi.

huawei-watch-teszt_02

Fontos még megemlíteni, hogy az óralap kijelző teljes kört formáz, azaz nincs lecsapva egy rövid egyenessel 6 óránál. Míg egy sportkormány esetén kívánatos a levágott kör, addig egy óra esetében a Huawei kompromisszummentes teljes kör kijelzője az az elvárt megoldás.

huawei-watch-teszt_06

Az óratokban egyébként egy Qualcomm APQ8026 proci ketyeg 1,2GHz-en, ehhez társul 512 MB RAM + 4GB háttértár. Mobilunkkal Bluetooth 4.0/4.1 kapcsolaton kommunikál. Az óra belsejében giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, PPG (pulzusmérő), nyomásmérő szenzorok és vibramotor található. Beépített mikrofonnal rendelkezik. GPS nincs, valószínűleg nem véletlenül, az egyik leginkább aksizabáló funkció lenne.

huawei-watch_03

A 300 mAh teljesítményű aksi egyébként elég az egynapos intenzív, vagy másfél-két napos lightosabb használathoz és a mágnesesen hátlapjára cuppantható korong segítségével alig több mint 1 óra alatt fullra tölthető.

Az aksikímélőbb 3-as fényerősség mellett is jól látható a kijelző, de a „Brightness Boost” funkcióval szükség esetén átmenetileg 5-ös értékékig tolható. Ambient ON módban a kijelző sohasem kapcsol ki teljesen, így a pontos idő alvó üzemmódban is leolvasható, anélkül, hogy megmozdítanánk a kezünket. Az ambient módot kikapcsolva körülbelül extra fél nap aksiidőt nyerhetünk és kíméletes használat mellett elérhető a 2 napos üzemidő, ami több, mint amennyit jelenlegi okostelefonjaink bírnak.

Android Wear + Google Now

Az Android Wear + Google Now kombó remek, viszont nagyon megköti a gyártók kezét, a Google szigor miatt az egyedi megoldások, felhasználó felület testreszabása nagyjából kimerül a cserélhető óralapokban, így erre erősített rá a Huawei: több mint negyvenet kínál.

A Huawei Watch szerencsére már a legújabb 1.3-as platformmal érkezik, így Wi-Fi segítségével önmaga is fel tud csatlakozni a hálózatra, így nem szükséges Bluetooth kapcsolat a mobilunkkal, anélkül is befutnak az értesítések (feltéve, hogy van WiFi, futás közben nem biztos, hogy van…), óra-óra között is üzenhetünk és a gesztusvezérlés is adott. Illetve szintén az új platformnak köszönhetően akár iOS eszközökkel (8.2 felett), iPhone-nal is párosíthajuk!

huawei-watch_04

Gyorshíváshoz vagy üzenetküldéshez csak jobbra kell húznunk a kijelzőn és előbukkannak a leggyakrabban hívott számok. Érintéssel SMS-t, emailt küldhetünk vagy hívást kezdeményezhetünk. Az app lista eléréshez pedig balra kell húzni az ujjunkat vagy duplán rákoppintani az óra koronájára.

A Google Now a napi/heti rutin és lokáció alapján mindig próbálja kitalálni, hogy éppen mit mutasson, ez sokszor egyszerűsíti a helyzetet, de néha bonyolítja. Például este edzésről hazafelé felkínálja a hazafelé navigációt, de ha szeretnénk megnézni milyen idő lesz holnap, akkor lehet, hogy több irreleváns kártyát kell átlapoznunk, hogy megkapjuk a kívánt infót.

A hangfelismerés, hangvezérlés remekül működik, jól jöhet futás, autóvezetés közben, de az utcán vagy bevásárlóközpontban sétálgatva valószínűleg még a „magukban beszélő” headsetes emberkéknél is furábban néznének ránk, ha Knight Rider imitátorként az óránkhoz beszélnénk.

Sport, fitness, activity tracker funkciók

A Huawei Watch-ból hiányzik a GPS, de ott van minden más, ami a napi mozgás követéséhez szükséges: giroszkóp, gyorsulásmérő, lépésszámláló, a csuklónkkal érintkező hátlapon ott figyel a pulzusmérő, sőt egy barométer is került a szerkezetbe, így a függőlegesen megtett távolságot, lépéseket is lehet mérni, lehet menni hegyet mászni, terepfutni, lépcsőzni és hamarosan síelni, boardozni.

huawei-watch-teszt_03

A három előre telepített fitness appal pedig összesítve, kiértékelve is megjeleníthetjük a sportolás közben begyűjtött adatokat és továbbíthatjuk őket Google Fit-be.

8.2 Jó cucc!
User Score: 0 (0 votes)

Pro

  • design, prémium megjelenés, anyaghasználat
  • teljes kör 286 ppi Amoled kijelző
  • android wear egyre jobb

Kontra

  • árcetli
  • aksiidő
  • nincs GPS, egy méret
Design, megjelenés 9.3
Teljesítmény, hardver 8.5
Funkcionalitás 7.3
Testreszabhatóság 7.6
Szoftver 8.3