33 megapixeles videórögzítés 120 fps-en

By  | 

A japán NHK műsorszolgáltató nemrég a 8K-s felbontású (7680*4320 pixeles) földfelszíni műsorszórással vagánykodott, de közben gondoltak arra is, hogy a tűéles minőségű adásokat valamilyen eszközzel ténylegesen fel is vegyék. A Shizuoka egyetemmel közreműködve az NHK az úgynevezett Ultra High Definition képfelvevő rendszert is sikeresen kifejlesztette, aminek köszönhetően 33 megapixeles minőségű videóanyagot állíthatnak elő 120 képkoca per másodperces sebesség mellett.

Elsősorban a hatalmas, falméretű kijelzőkre szánják a félelmetesen éles formátumot, mivel az eddigi tapasztalatok alapján 60 fps mellett a gyorsan mozgó tárgyak vagy alanyok már kezdenek elmosódni ekkora felületen, ezért szükség volt 120 fps-re növelni a képfrissítést. A felvett videó meglehetősen erőforrásigényes, megközelítőleg 4 milliárd pixel feldolgozását jelenti másodpercenként, és nagyjából 51.2 gigabit per másodperces sávszélességet igényel, muszáj volt tehát egy gyorsabb analóg-digitális konvertert, valamint 96 párhuzamos csatornát beiktatni a jeltovábbításhoz.

A rendszerhez használt CMOS-szenzor 1.5 inch-es, ami kisebb, mint a konvencionális Ultra High Definition-szenzorok, de a fényérzékenységén jelenleg még dolgoznak a japánok. Szerintünk nincs is más hátra, mint hogy a megfelelő memóriakártyát is legyártsák hozzá, a jelenlegi SD-kártyákkal ugyanis talán még egy másodpercet sem tudnánk így rögzíteni.

1 hozzászólás