TAG Heuer Mikrotimer Flying 1000 – világelső: 1/1000 mp precizitású mechanikus óraszerkezet

By  | 

Ma nyitotta meg kaput Svájcban a legnagyobb jelentőségű ékszer- és órakiállításaként számon tartott Baselworld 2011. A TAG Heuer már az első nap egy hihetetlen világújdonsággal sokkolta a szerencsés résztvevőket.

Az 1/100 másodperc mérésére alkalmas első mechanikus stopper a Mikrograph is a TAG Heuer nevéhez fűződik. A még a mai kor technológiai színvonalához mérten sem mindennapi precíziós szerkezetet 1916-ban sikerült produkálnia a cég órásmestereinek. Közel 100 évet kellett várni a folytatásra, a méltó utódra. 12 nappal a Baselworld megnyitója előtt a koncepció még cask papíron létezett. A szakik időt, energiát, éjszakákat nem kímélve a szűk 2 hét alatt összehoztak egy működő prototípust a nyitásra, mely pár hónap finomhangolás után még idén az üzletekbe kerülhet. Összesen 150 darabos limitált szériában.

Na de miről is van szó? Az elképesztő mechanikus szerkezet a TAG Heuer Mikrotimer Flying 1000, mely képes mérni és mutatókkal megjeleníteni 1/1000 másodpercet! Ezzel a 125x pontosabb, mint bármelyik jelenleg megvásárolható kronográf. Az óraszerkezetben 12 eddig nem látott és szabadalomként bejegyzett megoldás található.

A Mikrotimer a központi számlapon a két normál vastag óra- és percmutatón kívül két további mutatóval rendelkezik. A hosszú, vékony zöld az ezred és század mp-eket méri, míg a másik vékony mutató a perceket és  az 1/12-ed perceket, azaz 5 mp-eket. A kisebb másodlagos számlapon egy teljes körbefordulás 1/12 perc, azaz 5 mp, ez méri a tizedeket. Tehát a fő számlaptól olvasható le a perc, a század és az ezred, míg a kicsiről a tized.

Ehhez a pontossághoz a szerkezet 3,6 millió rezdülést hajt végre óránként (60 ezret percenként). Az óraszerkezet egyébként 354 alkatrészből áll és 43 órányi járástartalékkal rendelkezik. A dizájnt illetve a klasszikus Carrera formát követi, az óratok fekete titán, illetve azzal kontrasztos ezüst színű betétekkel díszítve.

Milyen hosszú, mi történik egy ezred mp alatt?

  • Usain Bolt 1,2 centit fut, ha a világcsúcs idejét tudja produkálni
  • egy zsákmányát üldöző gepárd 3 centit halad
  • a Maglev szupervonat 14 centit tesz meg ennyi idő alatt
  • egy Airbus 380 24 centivel kerül közelebb a célállomáshoz
  • egy szuperszonikus vadászgép 33 centit repül
  • egy M16-os gépkarabély lövedéke 97 centit
  • a 40 000 km/h sebességgel zúzó Apollo 10, tíz métert
  • a Föld 29,8 métert fordul a nap körül
  • egy gyors neutron 10, a fény pedig 300 km-t tesz meg egy ezred mp alatt.

Videó a tovább után!

17 hozzászólás