Skyscout – Mobil planetárium

By  | 

Az idén januári CES-en bemutatott Celestron Skyscout elnyerte a legjobb innovációnak járó díjat a personal electronics kategóriában. És olyan mammutok elől vitte el pálmát, mint a Samsung, Nikon, Pioneer, Epson vagy a Logitech.

Egy camcorder méretű hordozható eszközről van szó, ami képes lokalizálni és beazonosítani 6000 szemmel is látható csillagképet és egyéb ojjektumot. Nem teleszkópról van szó és nem is helyetesítei azt, csupán egy hasznos edukatív kiegészítő, ami a felismert csillagképekről hasznos infókkal szolgál, akár audióban is.

A SkyScout  3 tengely menti érzékelője figyelembe veszi a föld gravitációs és mágneses mezőit, így bármilyen pozicióban használható, nem kell beállni vele északra vagy párhuzamosítani a talajjal. Ezen felül beépített GPS-szel is rendelkezik, amit egy tekintélyes méretű csillagászati adatbázis egészít ki.

A cuccnak 3 éve létezik már a prototípusa, de a tengerentúli boltok polcaira csak idén tavasszal került és most is még csak előrendeléseket fogadnak. Árcédula: $399 (88e Ft)

A gyártó oldala: Celestron Skyscout

Kapcsolódó cucc: Hitech csillagvizsgáló nyugágy