Robot Sommelier

By  | 

Ha kedveljük a jófajta borokat, de nincs meg a kellő szakértelem a bárszekrény feltöltéséhez, akkor lehet, hogy ideje beszerezni egy robot sommeliert, aki igazán otthon van a témában.
A japán NEC System és a Mie egyetem kutatói egy olyan robotot terveztek, mely képes megkülönböztetni több tucat bor és sajt fajtát. Az 50 cm magas robot a sommelierektől elvárt megjelenést és udvariasságot még nem hozza, de borfelismerő képessége kiváló. A borok esetében kémiai összetételt és áttetszőségüket analizálja a bal karjában megbúvó infra érzékelő segítségével és, amint megvan a vizsgálat eredménye emberi hangon megnevezi a márkát, kiegészítő megjegyzéseket tesz az ízre és jó szakemberként a hozzávaló ételekről is tájékoztatást ad.

A robot természetesen tanítható, így beprogramozható, hogy felismerje a tulajdonos saját kedvenc borait és azok ismeretében ajánljon újakat kipróbálásra. Borszakértelme mellett Norbiként figyel az egészségünkre, így a töpörtyűt és pacalt nem nézi jó szemmel a tányérunkon. Az áráról egyelőre csak annyit tudni, hogy jelenleg egy autóéval vetekszik, de az alkotók célja, hogy ezer dollár alatti áron kerülhessen tömeggyártásba.