Relatív óra

By  | 

"Nagy Relatív", ahogy a hopi indiánok nevezték Albert Einsteint, aki még az amerikai elnöknél tett látogatásakor sem húzott zoknit.

"Egy óra a parki padon csinos lány társaságában egy pillanat alatt elszáll, de egy pillanatig ülni a forró kályhán egész órának tűnik" – így magyarázta Einstein egy alkalommal a relativitást titkárnőjének, hogy az majd így adja tovább az újságíróknak és más laikusoknak. Nem véletlenül. Bár tagadta, hogy valaha is tett volna olyan kijelentést, mely szerint a világon mindössze 12 ember van, aki megérti a relativitáselméletet, egyesekről mégis azt tartotta, hogy számukra bonyolult az elmélet. Ezért aztán időnként szemléletes példákkal állt elő, mint amilyen a kályhahasonlat. (lásd még: Contreras megszakérti)

Ez az óra (29 USD – 5990,- Ft) is hasonló. Relatív. A mutatók fixen állnak, cserébe a számlap forog folyamatosan az idővel ellentétes irányba. Meglehetősen pazar. Viszont a manual és az anim szerint a nagymutató és a kismutató egymáshoz képest nem mozdulnak el, ami azért annyira nem hiteles. Egy számlapos óra esetében ha a két mutató által bezárt szög állandó és csak a számlap forog, legfeljebb az adott óra kijelzése lehet korrekt a perc legfeljebb véletlenül. Nem?

Ja egyébként ma (03.25) 2 órakor kellett előretekerni az órát. Egy órával kevesebbet aludhattunk, bulizhattunk ezen a szombaton. Vagyis én inkább holnap fogok egy órával korábban kelni, ma még élek régi idő szerint. Szerencsére relatív.