Project Natal – Te vagy a kontroller!

By  | 

A héten az E3-on ismét kegyetlenül összecsapott a Sony Playstation 3, a Nintendo Wii és az Xbox 360. Mindenki meglepetésére ebben a csatában a Microsoft aratott fölényes győzelmet versenytársai felett. Egyhangú technikai KO az Xbox javára. A tét nem más volt, mint a jövő kontrollerje. A Microsoft titkos fegyverének neve: Project Natal.

A lehúzott redőnyök és üres pizzásdobozok bástyája mögött tespedő billentyűzetverő, egérkattintgató, joystickráncigáló gémertársadalmat 2,5 évvel ezelőtt a Wii szó szerint kiugrasztotta a fotelből. A Wii-nek még a szülők is örültek. Hiába volt szebb grafikája a PS3-nak újszerűségével és játékélményben a Wii tarolt. Egyértelmű volt, hogy a másik két versenytárs is erre az irányára fog rágyúrni, csak idő kérdése volt mikorra tudnak felmutatni valami piacképeset. A Sony előjött a Motion Controllerrel, a Nintendo erősített a Wii Motion Plus-szal, de a Microsoft Project Natal kódnevű megoldása egyelőre mindent visz.


Tárgyakat is felismer

Nincsenek madzagok, nincs kontroller, te magad vagy a kontroller, igazi virtuális valóság. Hogyan működik? A Natal egy mikrofont és két kamerát rejt magában: egy RGB-t és egy infrát. Az RGB tárgy- és arcfelismeréshez, míg az infra a mozgáskövetéshez. A mikrofon pedig a beszédfelismeréshez kell. A legfontosabb az infrakamera, mely a test 48 pontját érzékeli és követi le azok mozgását extra precízséggel a tér minden irányába, azaz mélységet, távolságot is érzékel, nem csak jobbra, balra ugrabugrát.

Körülbelül 4,5*6 méteres teret képes érzékelni, ami általában nagyobb, mint a szobában az óriás plazma előtt rendelkezésre álló hely. A Natal a rendelkezésre álló tér méretét is képes érzékelni, így ha egy 2*3-as helyre vagyunk beszorítva, akkor a játékban a pályák méretét is ehhez igazítja, azaz a harc hevében Chuck Norrisos köríves rugásainkkal jó esetben nem fogjuk a nappalit megtiszítani a kínai padlóvázáktól.

A Natalt tesztelő általában kritikusabb hangnemet megütő site-ok újságírói is határozottan pozitív élményekről számoltak be, igaz én azért a valóságban is kontrolleres dolgokat, pl. autóvezetés, autóverseny nehezen tudom elképzelni egy kormány nélkül, mert ott azért fontos a visszacsatolás, de a többi demo kifejezetten meggyőző, főleg, hogy a beállításokkal nem kell tökölni a személyre szabott kalibráció teljesen automatikus és csak pár mp-et vesz igénybe.

Ár és megjelenési infó egyelőre nincs, de ha azt vesszük alapul, hogy a Natal portugálul karácsonyt jelent, akkor valószínűsíthető, hogy még egy fél évet kell várni.

Project Natal akcióban 3 videó a tovább után: