Panasonic LUMIX G1 – cserélhető objektíves digicam

By  | 

Igaz, hogy mindig is egy profi tükörreflexes gépre vágytam, de mindig lebeszéltem magamat, mert tudom, hogy sohasem fogok egy 1,5 kilós gépet cipelni 3-4 objektívvel magammal. A Panasonic azért alkotta meg a Mikro 4/3-os rendszert, hogy a tükörreflexes készülékek által nyújtott képminőséget ötvözze a kompakt gépek sokoldalú felhasználási funkcióival, kényelmével, és mindezt ideális méretben kínálja.

A Panasonic néhány héttel ezelőtt jelentette be egy teljesen új
cserélhető objektíves fényképezőgép rendszer megalkotását. Az új
szabvány a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek előnyeit
bővíti azzal, hogy a méret és súly drámai csökkentését teszi lehetővé. 
A Mikro 4/3-os rendszert az alábbi jellemzők különböztetik meg egyértelműen a 4/3-os rendszertől:

  • a bajonett és az érzékelő közötti távolság mintegy 50%-kal rövidebb
  • az objektív bajonettjének külső átmérője 6 mm-rel kisebb
  • a bajonettnél az elektromos érintkezők száma 9-ről 11-re emelkedett

Az új szabvány azonban nemcsak a vázak méretének és tömegének csökkentését teszi lehetővé, hanem a objektívekét is. Az új szabvány számos további előnnyel kecsegtet. Ezek közül csak néhány pl.  az állandó élőképet biztosító kereső vagy a teljesen hangtalan működés. És akkor itt is meg is állhatunk egy perce, ugyanis a gépben nincs tükör. Azaz a Panasonic LUMIX DMC-G1 a világ első cserélhető objektíves, de nem tükörreflexes digitális fényképezőgépe. Az új modellel a Panasonic tükörmentes felépítést vezet be a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek világába, ami a készülékek méretének jelentős csökkenését eredményezi. A méretcsökkenésnél azonban jóval többről van szó. Gyors és pontos élességállítást biztosító Kontraszt AF-rendszert kínál, és tartalmazza a kompakt modelleknél nagy sikerrel alkalmazott, egyszerű és eredményes felvételkészítést támogató Intelligens Auto (iA) módot is. Éppen ezért azon júzerek számára, akik a lehető legjobb minőségre vágynak, de eddig haboztak, hogy DSLR gépet vegyenek a nehéz kezelhetőség, valamint az elrettentő készülékméret és tömeg miatt, a G1 ideális választás lehet.

A hátterében 4/3-os, 12,1 megapixel felbontású Live MOS szenzor áll, ami széles dinamikatartományt nyújt, és energiafelhasználása alacsony. A képérzékelőt tökéletesen egészíti ki a Venus Engine LSI-k legújabb generációja, a precíz képfeldolgozást, valósághű színeket és fejlett zajcsökkentést produkáló Venus Engine HD. Az objektívek cseréje során a fényképezőgép belsejébe jutó por problémáját a Panasonic szuperszónikus hanghullámos szűrő alkalmazásával oldotta meg. Ez meggátolja, hogy szennyeződés rakódjon a képérzékelőre.
A G1-gyel a fotók kényelmesen komponálhatók meg a 460.000 képpontot tartalmazó kihajtható és nagy szögben forgatható 3 collos LCD-n, a felvételek megtekintése pedig HDMI-kimeneten keresztül is lehetséges.
További funkciók: MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor, Intelligens ISO-vezérlés, Arcérzékelő AF/AE, Intelligens motívumprogram-választás, Intelligens expozícióvezérlé, AF-követés. Árcetli egyelőre ismeretlen.