Öko-építészet felsőfokon

By  | 

[100-szeg] Képzeljük el a házat ami egy maréknyi betont sem tartalmaz, ráadásul folyamatosan növekszik is, sőt nem károsítja a környezetet, hanem a levegőt is tisztítja. Megvan? Ugyanezt csinálták a Massachusseti egyetemen is ahol megalkották a száz százalékos ökodut. Az egész mű a sövénynyíráson alapszik, mely során az ágakból élő rácsot vagy épp árkádot alkotnak.

 

Ez az elképzelés búcsút mond minden megszokott technikának. A ház a természet körfogásának szerves része minden tekintetben, a napenergia, az eső víz újrahasznosításában, mind a hulladék komposztálásban. A tervezők még az esztétikumra is gondoltak és így elég megynerő lett a látkép. Bár egy garázst még növeszteni kéne hozzá.

 

A fásszáruak meghajlítását kompjuterrel végezték és furnélemezekkel vitték véghez, így egy erős váz szerkezetet kaptak amire az agyag és szalma keverékéből álló szigetelés jön. Az ablakok szójaalapú bioműanyagból készülnek amik a házzal együtt nyúlik és hajlik. A vizet pedig a tetőn át gyűjtik be, majd vizinővények szűrik és teszik számunkra ihatóvá. Télen a napfény fűti a házat ami a hatalmas déli ablakon ármalik be. (Én úgy tudtam hogy a hatalmas ablakok télen hűtenek, de ha ők mondják… max eltüzelem a falakat, ha zordul az idő.) Nyáron a fák adnak árnyékot és az elpárolgó víz biztosítja a klímát.

 

A zöldek megint vidulhatnak, bár nem hiszem hogy egyetlen földhivatal is engedne egy olyan házat ami minden évben nagyobb. Hát igen, de megint egy lépéssel a természetért. Az árról és hogy milyen gyakran kell permetezni nem tudok semmit.