Rubik kocka egy kézzel, csukott szemmel, lábbal, nagyon gyorsan

By  | 

1982 után végre ismét Magyarországon zajlott a Rubik Kocka Világbajnokság. A hétvégén a kongresszusi központban. Mi magyarok 7 aranyérmet szereztünk. Kuti Mátyás (14) három számban is világbajnoki címet szerzett, ráadásul az 5x5x5-ös kategóriában új világrekordot ért el. A mieink tizenhét versenyszámból hetet megnyertek, ebből ötször Kuti Mátyás diadalmaskodott, aki ezzel a vb legeredményesebb versenyzője lett. Beszámoló a Rubik Kocka Világbajnokságról.


Japán kissrác lehetet kb. 10 éves. A kamerák tüzében pár perc alatt kiforgatta az 5x5x5-öst. (fotó: pazar cuccok)

Vagy nem figyeltem eléggé vagy rossz felé jártam, de csak az utolsó percben péntek este, miután már lezajlott az első nap értesültem az eseményről. A kongresszusi központba vasárnap az utolsó, de mégis legérdekesebb pillanatokra, döntőkre sikerült beesnem. Az előtérben az ember azonnal a Cubinátorral szembesült:


Cubinator (fotó: pazar cuccok)

A Peter Redmond ír feltaláló által életrekeltett szerkezet ezidáig a legintelligensebb kockaforgató robot. A Cubinator fején lévő szemekben kamerák vannak elhelyezve, ezekkel a humán versenyzőkhöz hasonlóan megvizsgálja a kockát, mielőtt nekilát a kirakásnak. Miután mind a 6 oldalt szemügyre vette, kitalálja, milyen tekerések szükségesek a kirakáshoz. Ezt általában kevesebb, mint 20 mozdulatból megteszi, nagyjából 35 másodperc alatt, függetlenül attól, hogy mennyire van megkeverve a kocka. Jól próbára tettem, de 3 percig tartó kavarásomat 31,4mp-es idővel kirakta, majd beszólt, hogy vegyek polót és majdnem kiröhögött, hogy ennyit tudok. A robot karjai egyébként légnyomásos végtagok, melyek 7 bar nyomáson működnek és elég erősek ahhoz, hogy felemeljenek akár egy bowling golyót is. A szerkezet főleg alumíniumból készült és egy hagyományos laptop-ról irányítható, tudjuk meg az ismertető füzetből.


Kuti Mátyás – bekötött szemmel kirakás döntő (fotó: pazar cuccok)

Külön öröm volt, hogy a blogokat is sajtószámba vették és egy közepes ívű mosoly elég volt a sajtópass beszerzésre, így nem csak a karzatról, hanem a színpad széléről testközelből is követhettem az eseményt.
Éppen a bekötött szemmel kirakás döntője következett. Számomra ez az egyik leghihetetlenebb teljesítmény. Ennek a versenyszámnak egyik sztárja Kuti Matyi (lásd: fotón). A versenyzők 30 mp-ig nézegethetik, memorizálhatják a durván összekevert kockát, majd bekötött szemmel 1-2 perc alatt kirakják. 3 próbálkozásból a legjobb számít, de itt már voltak érvénytelen, időn túli próbálkozások is. Matyi mindhárom kísérlete sikeres volt és 1 perc 7 mp-es idővel ezt a számot is megnyerte.

Ezután következett a klasszikus főprodukció a 3x3x3-as döntő. Itt a legjobb idő 10,88 mp volt, ami 1 mp-cel marad csak el a 9,86-os világrekordtól. Viszont itt nem a legjob, hanem 5 próbálkozás eredményének átlaga, ami számít. Sajnos nem kerültek magyarok a dobogóra, itt a japánok taroltak.


A finn bajnok kockakirakásra evolvált lábujjai a döntőben (fotó: pazar cuccok)

Végső extra számként, látványosságként kezdődött a lábbal kirakás. Itt mindenki csak egyszer próbálkozhatott. Ezt sem hitten el, amíg nem láttam… Cipő, zokni le, masszív lábszag (na jó nem), Szilviával lábtörölgetés, kocka megfigyelése, majd indul a kézi vezérlésnél alig lassabb lábbal történő tekerés, ahol a nagylábujjaké a főszerep. A számot a csúcstartó finn Anssi Vanhala nyerte 49 mp-cel.

A legdurvább versenyszám szerintem a Multiple Blindfolded, azaz a több kocka kirakása bekötött szemmel, ahol a versenyzőnek előre be kell mondani, hogy hány kockának szeretne nekifutni. Memorizálással együtt 15 perc per kocka áll rendelkezésre az első 6-hoz és utána minden további kockára 10-10 perc. Kuti Matyi 15 kockát rakott ki bekötött szemmel 46:17 perc alatt, ami világrekord. Jól mutatja fölényét, hogy a második helyezett 6 kockát tudott kirakni 47:58 alatt.

32 hozzászólás

  1. Szőke Kapitány

    2007. október 8. hétfő at 16:07

    xD

  2. Szőke Kapitány

    2007. október 8. hétfő at 16:07

    xD

  3. gf

    2008. január 19. szombat at 20:50

    fg

  4. gf

    2008. január 19. szombat at 20:50

    fg