Asus ROG OC Station – Overclocking lövöldözés közben

By  | 

Bő tíz évvel ezelőtt az overclocking korszak hajnalán, ha a gyári értéknél magasabb órajelen szerettünk volna meghajtani egy procit, akkor bizony szét kellett kapni a házat és az alaplapon lévő jumperek arrébbpakolásával, variálgatásával kellett kísérletezni. Aztán 1998 körül jött az ABIT a megváltó softmenüvel, melynek segítségével már a BIOS-ból lehetett kényelmesen állítgatni az órajelet, szorzókat, feszültséget.

Az ASUS legújabb kütyüje a ROG OC Station segítségével pedig már a gépet sem kell újraindítanunk, akár egy benchmark futtatása vagy játék közben is tekerhetünk a teljesítményparamétereken. Az eszköznek 2 db 5.25-ös helyre van szüksége és egyelőre csak az ASUS Republic of Gamers (ROG) alapjaival hajlandó csak együttműködni. A 3 collos TFT-LCD kijelző 30 fokban felhajtható, így akkor is jó rálátást biztosít az adatokra, ha a torony a padlón áll. Valós időben állíthatjuk a CPU órajelét, a feszültséget és a ventillátorok fordulatszámát is. Így az aktuális igény szerint csendes és energiatakarékos üzemmódba helyezhetjük a gépet ha éjjel szövegszerkesztünk és nyugalomra vágyunk vagy éppen mindent a maximumra tekerhetünk, ha 42 helyett 53 FPS-sel akarunk igazságot osztani valamelyik first person shooterben.

A kijelzőn megjelennek a legfontosabb rendszeradatok, többek között a kritikus komponensek hőmérséklete is, melyekhez különböző riasztási szinteket rendelhetünk, melyek átlépése esetén beindul a légvédelmi sziréna.
Van még egy kevésbé hasznos funkció is: a kijelzőn fotókat is nézegethetünk. Árcetli és megjelenés egyelőre nem ismert.