Calibre 360 – a mechanikus ketyegőrekorder

By  | 

Egy század másodperces pontossággal mérő, a digitális nagytesókat porig alázó mechanikus stopperórát mutatott be a svájci TAG Hauer óragyár a Baselworld 2005 óra- és ékszerkiállításon, a világon elsőként. A Calibre 360 tanulmány karóra a világ jelenleg legpontosabb mechanikus kronográfja, ami valaha kikerült órásmester keze alól (és az órásmester nem robot). Az új megoldás precíziós szabályozásának és független működésnek a Calibre 7 rendszer szolgáltatta az alapját, mely 42 órányi működéshez elegendő tartalék energia tárolására képes egy óránként 28 ezer rezgést produkáló ketyegővel.

Ami igazán pazarrá teszi a Calibre 360 működését, az a stopper funkció, mely nem az automata órához hozzáadott modul. A rugóházban külön manuális felhúzó rendszerrel ellátott stopper, külön fogaskerekekkel, független órabillegővel és rugó mechanizmussal működik a rendszer. A stopper a mérésre fennmaradó energia időtartalmát is kijelzi. A nagy precizitású – kézzel szerelt – mechanizmus, hihetetlenül magas frekvencián, óránként 360 ezres rezgésszámmal üzemel. A Calibre 360 technológiája igazi mérföldköve a svájci óragyártásnak, hiszen eddig gyártott órák rezgésszáma 28 ezer és 36 ezer között mozgott.

Ha a svájci órásmesterek hasonló iramban űzik tovább az ipart és a mechanikus ketyerékkel elérhető rezgésszámot majd megahertzekben lehet mérni, akkor lehet, hogy pár év múlva beszámolhatunk az mechanikus CPU-ról is.

http://www.tagheuer.com/