Szemfényvesztő fotós kompozíciós trükkje

By  | 

A végeredmény, a 2×2 kisebb négyzetből összerakott albumborító úgy néz ki, mintha 4 különböző instagram képet illesztettek volna egymás mellé vagy éppen CGI lenne. Borsodi Béla fotós a nehezebb, de sokkal inkább izgalmasabb, kihívást jelentőbb utat választotta: a kompozíciót aprólékosan úgy rakta össze, hogy a fényképezőgépet és a szemüket is becsapva, a megfelelő perspektívából nézve tökéletes optikai illúzió szülessen.
És igen 1 db fotóról van szó.

Bela-Borsodi-VLP-Terrain-Cover

A szóban forgó fotó egyébként még 2011-ben készült a VLP produkció Terrain c. albuma számára. A kompozíciót aprólékos, kitartó munkával, mindig a kamera keresőjébe bele-bele nézve (vagy annak képét kivetítve, talán ez lehetett a picit egyszerűbb megoldás) próbálgatós módszerrel pakolta össze a különböző színű tárgyakat, úgy hogy az élek precízen kiadják a 2×2 osztást és lehetőleg a négy képrészlet színvilágában is elkülönüljön egymástól, méginkább megvezetve agyunkat és szemünket. Az ötlet és a végeredmény is igazán pazar lett, riszpekt!
Azért ha lehet némi kritikával is élnénk: két pici “csalást” azért megfigyelhetünk, ezek pedig a polc egy kis részének, illetve az asztal felének kékkel történő megfestése. A polcon egy szalvétával, vagy az asztalon egy félig lelógó kék terítővel elegánsabb lett volna (festék és szigszalag bevetése nélkül). A kompozíció egyrészt megtekinthető más kameraállásból, másrészt a poszt végén egy rövid time-lapse videón megnézhetjük a próbálgatós folyamatot.

Bela-Borsodi-VLP

Bela Borsodi: Önéletrajza szerint 1966-ban született Bécsben (neve alapján esélyesen, ha csak áttételesen is, de valószínűleg magyar gyökerekkel is rendelkezik), majd képzőművészeti tanulmányai végeztével fotósnak állt. 1992-ben New York-ba költözött, azóta is ott él és dolgozik, 1999 óta mint profi műtermi fotós. Olyan ügyfelekkel büszkélkedhet, mint a Times Magazin, Vogue, Wired, Wall Street Journal, reklámfotó vonalon pedig a Bloomingdales, Galeries Lafayette, Hermes, Lane Crawford, Puma, Nike, Swarovski és hasonló nagy nevek is megtalálhatóak a portfóliójában.

2 hozzászólás