Putyin mozivászon méretű panorámakijelzőkről irányítja az ISIS elleni csapásokat

By  | 

Már maga az épület is tiszteletet parancsoló, 14 emelet, több száz méter hosszan húzódik Moszkva folyó partján kb. 2 km-re a Kremltől, amivel földalatti alagútrendszer köti össze, tetején helikopter-leszállókkal. Az orosz sajtó szerint a Pentagonnál is jobban megerősített épületet a közvetlen támadások elhárítására, visszaverésére is felkészítették.

ndcc3

Az NDCC erőd méretű komplexumának központi irányítóterme pedig mintha egy csillagromboló kapitányi hídján állnánk. A háromszintes, színház méretű irányítóterem, a „war room” egy James Bond filmben is lehetne. Innét irányítják a nehézbombázókat, illetve szíriai konfliktusban elsőként bevetett TU-95 (Medve) és TU-160-as (Blackjack) vadászgépeket is. A három szint magas 180 fokos panoráma kijelzőre ki tudják tenni bármelyik hadszíntér real time műholdképét, illetve valószínűleg bármelyik harckocsi vagy vadászgép fedélzeti kamerájának képét.

ndcc-vedelmi-miniszterium-terem

Az alsó szinten 120-130 ember ül számítógépek előtt, pontos feladatuk nem ismert, de valószínűleg nem LAN party-ban nyomják a Call of Duty-t, legalábbis addig biztos nem, amíg Putyin és a védelmi miniszter az erkélypáholyból figyelnek.

ndcc-vedelmi-miniszterium-hadihajo

Ami a számítógépeket illeti, a kémkedés minimalizálása érdekében, mindegyik saját, orosz fejlesztés és Linuxot futtatnak. Az NDCC saját állítása szerint a Pentagonnál 3x nagyobb számolókapacitással és 15x nagyobb háttértárral rendelkeznek. Így a területfoglalós játékban, pár lépéssel előbbre tudnak gondolkodni, ha kell.

putyin-ndcc

A központi nagy termen kívül további kisebb, de hasonló felszereltségű termekben folyik a megfigyelés, irányítás, objektumok elleni támadóparancsok kiadása.

putyin

Ha fegyverekről, hadászatról van szó, akkor az oroszok nem viccelnek. Az orosz Nemzeti Védelmi Központ (NDCC) nagyon ad az elrettentő látszatra is, de szerintem nem fér kétség a mögöttes tartalomhoz se. Az elszántságot és a hatékonyságot mi sem tükrözi jobban, hogy ezt a rettenet épületet 2 év alatt húzták fel a folyó partján.

ndcc5-helipad-2