Canon EOS-1D X Mark II: autofókusz holdfényben, 16 fotó/mp, 4K videó

By  | 

A Canon bemutatta a várva várt EOS-1DX Mark II-t, az új zászlóshajóját a professzionális DSLR-ek között, amely másodpercenként 14 képkockát készít teljes AF/AE követéssel, és 16 képkocka/másodperces sebességre képes Live View módban –, így ideális választás akár a természetben, akár a sportpályán, hogy a gyors mozgások legjobb pillanatait kaphassuk el – élesen. Az EOS-1D X-et használó profik visszajelzései alapján továbbfejlesztett EOS-1D X Mark II egy új 20,2MP-es full-frame CMOS érzékelőt kapott. További újdonság még az új AI Servo AF III+, valamint a 4K videorögzítés másodpercenként 60 képkockás rögzítési rátával. A Canon EOS-1DX Mark II ára 6300 euró (1,96 millió Ft) lesz (csak a váz persze).

Canon EOS 1D X Mark II

Az EOS-1D X Mark II kiváló teljesítményt nyújt szinte bármilyen megvilágítás mellett, a vakító napsütéstől kezdve majdnem a teljes sötétségig. ISO tartománya – ISO100 és 51.200 között állítható, illetve ISO 50 és 409.600 közötti értékig terjeszthető ki.

Canon EOS 1D X Mark II

Az új, továbbfejlesztett 61 pontos, precíziós AF-rendszer 41 kereszttípusú érzékelőt tartalmaz, így rendkívül nagy terület befogására képes, és még -3EV fényerő mellett, azaz például a teliholdnál is precízen fókuszál. Bizonyos konverterek és teleobjektívek használata esetén az új AF rendszer mostantól f/8-as AF támogatást biztosít mind a 61 pontra vonatkozóan, s ezzel lehetővé válik a fókuszpont szabad kiválasztása. A Canon népszerű AF technológiái mellett, mint amilyen az EOS iTR és AF Case beállítások, az EOS-1D X Mark II-ben az új AI Servo AF III+ a hirtelen elmozduló témák esetén még tovább növeli a követési pontosságot, így például egy gyorsan felrepülő madár, vagy egy lesből támadó állat esetén.

canon_eos-1d_x_mark_ii_18

Az AF rendszerrel összhangban működő új 360k-s RGB+IR fénymérés pontos expozíciót és még jobb témaérzékelést biztosít. Az eredetileg az EOS 7D Mark II-nél bemutatott Flicker Detection (Villodzásérzékelés) technológia is garantálja, hogy még mesterséges fényben is egységes megvilágítású képek készüljenek, így például fedettpályás sportesemények megörökítéséhez is tökéletes választás.

Audi FIS Ski Cross Weltcup Montafon

 

A sorozatfelvételek sebességének határait feszegető EOS-1D X Mark II képes másodpercenként 14 RAW képet rögzíteni teljes AF/AE követés mellett, így egy sportesemény vagy természeti jelenség minden fontos pillanatát élesen örökíthetjük meg. Akik még ennél is többre vágynak, azok 16 kép/másodperc sebességgel is készíthetnek sorozatfelvételeket Live View módban AF nélkül. Az új CFast 2.0™ kártya segítségével a fényképezőgép korlátlan (a háttértár kapacitásáig) JPEG vagy 170 RAW kép készítésére is képes folyamatos sorozatfelvétel közben.

Audi FIS Ski Cross világbajnokság Montafon 5.Dez 2015

Az EOS-1D X Mark II a jelenleg ismert legnagyobb érzékenységű EOS DSLR részben az új kettős „DIGIC 6+” processzoroknak köszönhetően, amelyek az érzékelővel rögzített elképesztő mennyiségű képadat nagy sebességű feldolgozását biztosítják. A továbbfejlesztett tükörszerkezet új mozgató mechanizmust használ ahhoz, hogy minimális tükörvibráció és zaj mellett tegye lehetővé a gyors fényképezést.

Canon EOS 1D X Mark II

A Canon 4K videózás terén meglévő tapasztalatát sikerült belesűríteni az új EOS-1D X Mark II-be, hiszen a géppel 60 kép/másodperc sebességgel rögzítetünk 4K (4096×2160) videókat CFast 2.0™ kártyára. Értelemszerűen a 60 kép/másodperc sebességgel rögzített, 4K filmek valamennyi ”filmkockája” 8,8MP-es állóképpé alakítható át. A lassított felvételek készítését támogatja a 120 kép/másodperc sebességű Full HD (1920x1080p) mód.

A Canon Dual Pixel CMOS AF technológiája és a Movie Servo AF gyors és egyenletes autófókuszt biztosít, az érintőképernyős LCD kijelzőn pedig gyorsan ki lehet jelölni az AF pontokat filmrögzítés közben.

Canon EOS 1D X Mark II

A professzionális felhasználók minden szükséges kiegészítőt megkapnak a képkezeléshez, így a felvételeket egyszerűen, másodpercek alatt továbbítani tudják például a sajtónak. A beépített GPS EXIF adatként rögzíti a képkészítés helyét, ezzel is segítve a pontos nyilvántartást. Az Ethernet (vezetékes LAN) és a SuperSpeed USB 3.0 is lehetőséget ad a fotók megosztására – FTP vagy közvetlen számítógépes kapcsolaton keresztül. Emellett az új WFT-E8 (Wi-Fi) vezeték nélküli fájltovábbító is támogatja a nagysebességű, szabványos 802.11ac-t (5 GHz-es sáv).

Az EOS formatervezési hagyományait magába sűrítő EOS-1D X Mark II még biztosabb fogása és továbbfejlesztett vezérlőelemei jobb kezelhetőséget biztosítanak; a fényképezőgép természetesen simul a felhasználó kezébe; az időjárásálló kialakítás pedig a szabadtéri használatot is lehetővé teszi. Az Intelligens Kereső II majdnem 100%-os látómezőjében a képrögzítéssel kapcsolatos információk is megjelennek, s így a felhasználó folyamatosan a keresőn tarthatja a szemét.

Az EOS-1D X Mark II legfontosabb jellemzői:

  • Teliholdnál (-3EV) is precíz fókusz
  • Elképesztően pontos autofókusz
  • Modern 4K felbontású videofilm készítési lehetőség
  • Nagysebességű képfeldolgozás és –kezelés
  • Kettős DIGIC 6+ processzorok
  • ISO100 és 51 200 között állítható