A Taipei 101 felhőkarcoló 728 tonnás ingája sikeresen verte vissza a 225 km/h-s tájfun támadását

By  | 

Múlt héten egy masszív tájfun söpört végig Taiwanon és Kínai keleti részén. A szél erejére jellemző, hogy a szigetország repterén parkoló 747-es Boeingeket emelgette (kb. 400 tonna) illetve acél postaláda póznákat hajlított meg. A helyiek és a katasztrófaturisták is előszeretettel lőttek közös selfiebotket a rettenet szél által meghajlított postaládákkal. A Taipei 101 felhőkarcolót mégis sikeresen megvédte az óriás acélinga.

Taiwanon gyakoriak a földrengések és a 150 km/h óra sebességet meghaladó szelek is, miközben itt a fővárosban áll a világ egyik legmagasabb épülete, ami évekig tartotta is a rekorder címet. Az 509 méter magas Taipei 101 felhőkarcolót úgy tervezték, hogy ilyen durva környezeti viszontagságoknak is képes legyen ellenállni. Bónusz feladat, további nehezítés volt a mérnökök számára, hogy a több mint fél km magas torony alig 200 méterre fekszik egy törésvonaltól.

taipei_101

A múlt heti tájfun volt az eddigi legerősebb, ami telibekapta a toronyházat, de a mérnököknek, statikusoknak hála az nagyon jól bírta a megpróbáltatásokat, igaz ennyire még sohasem lengett ki. A 225 km/h csúcssebességű tájfun közel 1 méteres kilengést okozott az épület legfelsőbb szintjein.

Toronyházak földrengésvédelmére számos jól bevált módszer létezik. Alap a merev szerkezet helyett/mellett bizonyos pontokra csillapítóelemek beépítése, illetve előszeretettel alkalmazzák a szeizmikus szigetelőket.

taipei-101-felhokarcolo-inga_02

A Taipei 101 stabilitását azonban egy ennél bonyolultabb, egyedibb és nem éppen költséghatékony megoldás védi: a 106 emeletes épület 87. és 92. szintjei között figyel egy hatalmas akna, amibe egy 5,5 méter átmérőjű 728 tonnás acélgolyó van felfüggesztve. A számítógépvezérelt golyó feladata kiegyenlíteni és csillapítani a földrengések okozta kilengéseket és rezgéseket. Az acélgolyó mindig a kilengéssel ellentétes oldalra mozdulva minimalizálja a kilengést. Így nézett ki múlt héten: