Xi3 Chromium – moduláris mini PC

By  | 

A Google még 2009 végén megálmodta a Chrome OS-t, a böngésző alapjaira támaszkodó, abból kiinduló oprendszert, ahol egy webmailhez hasonlóan semmit sem tárolunk a saját gépünkön, minden doksi, alkalmazás online van, és mi is mindig online vagyunk. A gép bekapcsolásától számított 8 mp-en belül.

A koncepció mostanra kezd beérni. Pár hetes bejelentés a ChromeBook. Június 15-én érkezik az első két Chrome OS-t használó netbook a Samsung illetve az Acer műhelyéből. Pici, könnyű gépek, alacsony energiafelvétellel, hosszú aksiidővel.

Az Xi3 Computer Architectures pedig piacra dobta az első Google Chrome OS-t használó asztali gépét, mely némi áthallással valóban krómosan csillog. Az asztali gép kifejezés alatt persze nem egy ATX tornyot kell elképzelnünk, hanem egy  hihetetlenül kompakt mini PC-t, melynek egyik irányú kiterjedése sem nagyobb 10 cm-nél. Összesen 3 modulból tevődik össze:  (1) alaplap procival, memóriával (2) elsődleges I/O modul (eSATA, USB stb.) (3) másodlagos I/O modul (DVI, HDMI, DirectX11, HDCP stb.)

Az 5342-es modell alaplapján 1,8GHz-es duplamagos 64bites proci figyel 2GB RAM kíséretében és az egész kocka 20W-ot fogyaszt. Míg a kisebb 5202-es a maga 1GHz-es procijával mindössze 8W-os energia-felvétellel is beéri! Ez a teljesítmény a normál irodai alkalmazásokhoz, sőt full HD 1080p videó lejátszásához is elégséges. Az Xi3-ra nem csak Chrome OS-t kérhetünk, hanem szinte bármilyen Windows, Unix vagy Linux disztribúciót is.

A fejlesztők nagy előnyként említik a sokrétű felhasználhatóságot és skálázhatóságot. Egy vagy több Xi3 ugyanúgy el tudja látni pl. ipari környezetben egy célszámítógép feladatait, egy otthonautmatizálási rendszer teendőit, mint egy irodai desktop, otthoni gép vagy corporate fileszerver funkciót. Egy Xi3-asokból felépített rendszer remekül skálázható, azok nagyon könnyen láncba köthetőek és az egy így megnövelt teljesítménnyel komplexebb feladatokba is bevonhatóak.
Árcetli: $849-tól (155 000,- Ft-tól). Videó a tovább után!

8 hozzászólás