Űrhotel intergalaktikus kilátással 200 millió/hét

By  | 

Ha elég volt a Balatonból, Horvát tengerparttól és Thaiföld, Bali vagy Bora-Bora zsúfolt strandjai sem jelentenek már kikapcsolódást, akkor kilövethetjük magunkat az űrbe. Az oroszok már építik az űrhotelt.


A polgári űrutazás nem teljesen új dolog, hiszen Charles Simonyi már kétszer is járt odafenn. Ő volt az 5. és 7. űrturista, második magyarként kétszer is járt a világűrben, azonban ezért jelentős 25 millió dollárt (kb. 5 mrd Ft) csengetett ki és az űrhajósokkal azonos mostoha feltételek mellett kellett átvészelnie az utazást.

A 350km magasan épülő űrhotel, ahogy neve is mutatja lényegesen komfortosabb lesz, az utazás és ott tartózkodás költsége pedig egy nagyságrenddel csökken. A Szojuzzal a retúrjegy kb. 160 millió Ft-nak megfelelő dollár, míg az 5 napos kint tartózkodás kb. 40 millió Ft. 8 milla/éj, ha úgy jobban tetszik.

Az űrhotel négy kabinja összesen 7 vendég fogadására alkalmas és egy űrhajóhoz képest nagyméretű panorámaablakokon lehet szemlélni, ahogy a Föld körbefordul alattunk (a Földet kb. másfél óránként kerüli meg). A nézelődéshez speciális távcsöveket és  kamerákat találhatunk az űrkabinokban. A súlytalanság állapotában az ágyak tetszés szerint vízszintes vagy függőleges helyzetbe állíthatóak, a hermetikusan leszigetelt zuhanyzóban a vendégeknek pedig szivacs segítségével kell mosakodniuk az 5 nap alatt. A WC pedig vizes öblítés helyett légelszívással működik. Az elhasznált vizet szűrve, tisztítva újrahasznosítják, visszaforgatják, és a levegőt is folyamatosan cirkuláltatják, miközben kiszűrik a baktériumokat és a kellemetlen szagokat.

Az űrturistákat tapasztalt személyzet kíséri, az étkezést pedig nem fagyasztott/szárított tubusos űrcsemegékkel és energiazselék segítségével kell megoldaniuk, hanem a Földön készült jófajta vacsorát ehetnek, már amennyire egy utólag mikrózott vacsora jónak mondható. Nem a pénz, hanem a körülmények szabnak gátat a Michelin csillagos ellátásnak. Az innivalókkal nem lesz gond, jeges teát, ásványvizet és juice-t élvezhetnek a vendégek, azonban az alkoholról és az intergalaktikus buliról le kell mondaniuk.

Az ISS Nemzetközi Űrállomás mindössze 100 km-re lesz, így a kiutazás is gazdaságosabbá tehető, illetve oda-vissza biztonsági fedezékként szolgálnak egymásnak. Vészhelyzet esetén a hotelbe szkafanderes váratlan vendégek toppanhatnak be, de fordítva is igaz, ha a hotelben jelentkezne valami probléma, akkor az utasokat menekítenék át a sokkal kevésbé komfortos ISS-re.
A megvalósítás költségvetése egyelőre nem publikus, azonban az űrhotel, hivatalos nevén Commercial Space  Station (CSS) átadását 2016-ra tervezik az oroszok.

6 hozzászólás

 1. xmasimo

  2011. augusztus 20. szombat at 14:30

  Üdülési csekket elfogadnak?

  • Des

   2011. augusztus 20. szombat at 20:41

   @xmasimo LOL

 2. ppp

  2011. augusztus 21. vasárnap at 18:44

  “A Szojuzzal a retúrjegy kb. 160 millió Ft-nak megfelelő dollár, míg az 5 napos kint tartózkodás kb. 40 millió Ft. 8 milla/éj, ha úgy jobban tetszik.”
  Az 5 napos jegy csak oda szól? Vissza már nem hoznak? :)

  • Én

   2011. augusztus 22. hétfő at 16:46

   Nem. Az 5 napos jegy csak a szállás. Ha nem fizetsz az odaútért, akkor elmondhatod, hogy 40 milláért 5 napig nem volt senki benne…

   Egyébként ajánlom a retúr szót megnézni az értelmezőben. ;)

 3. Keor

  2011. augusztus 22. hétfő at 01:12

  Akaromakaromakarom!

 4. Shg

  2011. augusztus 23. kedd at 01:49

  Ha ingyen volna sem érdekelne ez a kukásdoboz. Persze kezdetleges vicc azokhoz a több ezres wellness komlexumokhoz képest, amiket a jövőben kreálnak majd.