Sajjadah 1426 – high-tech imaszőnyeg integrált iránytűvel

By  | 

Egy muzulmánnak naponta 5x kell imádkoznia. Ehhez egyetlen termékre van szüksége, egy imaszőnyegre, illetve 2 fontos dologgal kell tisztában lennie:
merre van Mekka, azaz merre fordulva kell a szertartást végrehajtania
– és tudnia kell a pontos időt, amikor az akcióra sor kerülhet
Kevés helyen, de pl. a Kuala Lumpur-i Shangri-La szállodában igény szerint minden muzulmán turista rendelkezésére áll imaszőnyeg, és a szobákban elhelyezett kis nyilacska pontosan jelzi, merre van Mekka – ami a muzulmán hívő dolgát jelentősen megkönnyíti imaidőben. De mit csináljon szegény, ha nem Kuala Lumpurba megy nyaralni és a hosszú repülőút vagy szerpentíneken való autókázás után fogalma sincs, hogy merre forduljon imaidőben.

Egy leleményes Brit designer nemrég bemutatta a Sajjadah 1426 névre keresztel high-tech integrált iránytűvel ellátott elektro imakárpitot, mely bármikor megmondja merre van Mekka. A Sajjadah egyébként annyit tesz, mint imaszőnyeg, az 1426 pedig 2005-nek felel meg az iszlám naptár szerint.

Szóval a szőnyeg a beépített iránytűnek köszönhetően megmutatja merre van mekka és a helyes irány felé fordítva egyre nagyobbb fényben pompázik (lásd kép), míg ellentétes irányba fordítva egyre halványul, illetve teljesen kialszik. Az egész szőnyeg mm vastag üvegszálas kábelekből van megszőve, melyekben LED-ek és fényáramlás segítségével különböző minták jeleníthetőek meg világítással.