Pihikapszula a Sheremetyevo reptéren

By  | 

4-5 órás várakozás átszállás közben? Egy lekéset vonat? Jóval korábbi érkezés egy külföldi meetingre? Egy hosszú utazás után nem mindig könnyű átvészelni ezeket a több órás kényszerpihenőket, melyek legkevésbé sem nevezhetőek pihenőnek, botorkálás egy plázában vagy a reptéri duty freeben, miközben túlsúlyos carry-onunkat vonszoljuk magunk után vagy hátravetett fejjel, horkolós, inggallérra nyálcsorgatós kidőlés egy plasztik várószékben, egyik sem ideális.

Persze akik háromszoros áron bizniszen tolják, azoknak általában járnak a business lounge exkluzív szolgáltatásai, kényelmesebb fotelek, fodrász, sőt néhol regeneráló masszázs, szauna vagy termálvizes medence. Persze egy a külvilágot kizáró pár órás alvást egyik sem helyettesíti, így egyre inkább szaporodnak a fél órától több órás időintervallumokra kivehető reptéri minihotelek, melyek igénybevételéhez a terminált sem kell elhagynunk, így kár 1 órára is érdemes kivennünk, csak aztán nehogy annyira mélyen sikerüljön bealudni, hogy lekéssük a csatlakozást.

A Sleepbox néven futó megoldást még 2009-ben kezdte el tervezgetni az orosz Arch Group építésziroda, melyet végül pár hete adtak át az utasoknak a moszkvai Sheremetyevo nemzetközi reptéren.

A Sleepbox egy 2,5*1,6m ( 4m2) alapterületű és 2,5-3m belmagasságú „doboz”.  Egy, kettő, illetve háromágyas verziókban érkezik. Anyaghasználatát tekintve MDF héj, fém és plexi. Gyakorlatilag bárhol elhelyezhető ahol akad szabad 4m2, akár a biztonsági vizsgálaton kívül, akár a tranzit részben.

A Sleepbox a fekvőhely(ek)en kívül minimál berendezéssel és funkciókkal érkezik: szellőztető, konnektor pl. laptop számára, mobiltöltő, éjjelszekrény, ágy alatt hely a csomagoknak, LED olvasó lámpák, illetve gombnyomással vezérelhető sötétítők.

Opcionálisan kérhető:  médiaközpont, érintőképernyős TV, hangulatvilágítás, matt sötétülős üvegezés, Wi-Fi router, ébresztőóra, széf, beépített bankkártyaleolvasó, amivel az átmeneti szállás tetszés szerint meghosszabbítható. Azért egy WC-t, zuhanyzót még elbírt volna… Egy Sleepbox ára: 7000 EUR (kb. 2 millió Ft), ha forgalmas helyen van és napi EUR 50-100 bevétellel számolunk, akkor pesszimista esetben is fél éven belül megtérül.

A Sleepboxot persze nem csak reptereken és vasútállomásokon helyezhetik el, hanem plázákban vagy akár irodaházakban is, így aki megérdemli nyomhat egy órás délutáni pihit, hogy aztán este 10-ig haza se menjen, vagy a cégek a taxicsekken is spórolhatnak ha valaki bentalszik, bár ahhoz Sleepboxra sincs szükség jó lesz IKEA kanapé is.

Minihotelek, alvókapszulák, gyors relaxáció, pihentető utazás:

4 hozzászólás

 1. dani

  2011. szeptember 17. szombat at 16:16

  Azért azok már rég kínai körülmények lennének, ha a munkahelyen kellene aludni :D

 2. Agi

  2011. szeptember 19. hétfő at 08:43

  Zsenialis.

 3. neuro-b2

  2011. október 2. vasárnap at 12:29

  a plázánál tényleg sokkal jobb!

 4. Pingback: MEGVAN HOL ALHATOK! « Lydike rocsirol