Luxushotel a James Bond sasfészekben: Spitbank Fort

By  | 

Az angliai Portsmouth-tól délre, a szárazföldtől egy mérföldre figyel a tengerre épített Spitbank erőd. Az 5 méter vastag gránit falak mögül meredező ágyúcsövek 1878-ban a francia hadihajóktól védték a partot. Nemrég egy brit befektető megvásárolta a sasfészket és a vételáron felül még egy milliárd forintnak megfelelő fontot költött a katonai bázis felújítására. Ebből a pénzből természetesen nem a barakkok védelmét erősítette meg és nem is az ágyúkat políroztatta fényesre, hanem exkluzív hotellé alakította a létesítményt.

spitbank_luxus_hotel_24

A vendégek érkezhetnek közvetlenül a szikla helikopter-leszállóján landolva, vagy a portsmouthi kikötőből speedboattal. A legolcsóbb hotelszoba ára 350 GBP (125.000 Ft) egy éjszakára, amely a vízi transzfert és a reggelit is tartalmazza, míg helikopterrel valószínűleg azok a vendégek érkeznek majd, akik éjszakánként 5000 fontért (1,8 millió Ft) kibérelik az egész erődöt. Ez utóbbi díj teljes ellátást is tartalmaz akár 36 fő számára, így egy céges bulira, csapatépítőre, ilyen formában már nem is annyira elérhetetlen.

spitbank_luxus_hotel_03

Az 1878-ban épült Spitbank erőd, akkoriban 150 katonának szolgált ideiglenes otthonául, most luxushotelként pedig 18 szobával várja a vendégeket. A szobákon, lakosztályokon és éttermen kívül az angol arisztokraták a légvédelmi ágyúk helyén lévő jacuzziban áztathatják magukat a szabad ég alatt, melegedhetnek a kinti tűzhely körül, viharok idején pedig visszahúzódhatnak az 5 méter vastag kőfalak nyújtotta védelem mögé szaunázni vagy éppen pókerezni a kártyaszobába. A világítótoronyba felmászva pedig remek kilátás nyílik a szomszédos erődökre és Portsmouth városára.

spitbank_luxus_hotel_13

Az erőd egyébként a világháború alatt a német kezére került és az angolok csak 1982-ben kapták vissza. Ezt követően nightclubbá alakították, majd TV műsoroknak, főleg túlélő show-knak adott otthont, sőt a tizenkilencedik James Bond epizód a 1999-es „The World Is Not Enough” egyik jelenetében is feltűnt, nemrég pedig a Skyfall forgatócsoportja is tett itt egy rövid látogatást.

spitbank_fort

A 007-es érintettség miatt a szálloda „From Spitbank With Love” néven egy különleges James Bond csomagot is kialakított a fizetőképes rajongóknak. A program délben indul a legendás GoodWood versenypályán, itt egy James Bond ebédet fogyaszthatunk el a pálya lelátóján, majd, ha már tuti leért minden falat egy rövid ejtőzés után 1 órán keresztül meghajthatunk egy Aston Martin V8 Vantage-t. 15:30-kor érkezik értünk egy helikopter, amely pár perc alatt a Wight szigeten lévő Cowes-hoz repít. Innét egy a szintén a „The World Is Not Enough”-ből ismerős Sunseeker Hawk motorcsnakkal átrepítenek minket szállásunkra a Spitbank erődhöz. Itt a recepción egy welcome itallal fogadnak egy Laurent-Perrier pezsgő formájában, majd egy gyémántszakértő tart fejtágítást. Vacsora előtt még egy gyorstalpaló Martini mester tanfolyamon is résztvehetünk, ahol többek között megtanulhatjuk, hogy keverve, nem felrázva és elkészíthetjük saját aperitifünket. Este nyolckor végre nekieshetünk a 007-es menüsornak, amit egy éjszakábanyúló pókertanfolyam és játszma követ. Szállás az egyik deluxe szobában, reggeli, majd távozás. A James Bond csomagért fejenként 1500 fontot, mintegy 550 ezer forintot kell kicsengetnünk.

spitbank_luxus_hotel_29

A luxuserőd jelenlegi tulajdonosa 2010-ben vásárolta meg. A felújítás közel 2 évet vett igénybe. A hotel mostani állapotában körülbelül fél évvel ezelőtt nyílt meg és Mark Watts szállodaigazgató szerint eddig nagyon jó visszajelzéseket kaptak, egyelőre nincs probléma a szoba-kihasználtsággal. Azt viszont nem tudjuk James Bond csomagból hányat adtak el eddig.

spitbank_luxus_hotel_07

Még 2007-ben beszámoltunk az egyik szomszédos erődről. A kevesebb mint egy mérföldre fekvő sziget, a No Man’s land tulajdonosa akkoriban sikkasztásért börtönbe került, így a szigetet 1,5 milliárd forintnak megfelelő angol fontért elárverezték. A Spitbank Fort tulajdonosa kihasználta a lehetőséget és nemrég lecsapott a masszív ingatlanra, amely eddig is hotelként funkcionált. A Spitbanknél háromszor nagyobb hotel jelenlegi kialakítása nem tetszik a befektetőnek, így teljesen átformálják. Egy 30 szobás spa hotellé tervezik átalakítani. Egy harmadik, szintén a közelben lévő kisebb erődben pedig tengerészeti múzeumot alakítanak ki. Galéria: