Leica i9 – profi fényképezőgép és az iPhone 4 keresztezése

By  | 

Ma már nem nagyon készül telefon integrált digicam nélkül, így a zsebünkben lapuló mobilnak köszönhetően állandóan van nálunk egy fényképezőgép is. Ha a képminőséget nézzük még nem tökéletes, a fényképezőgépekkel nem veszi fel a versenyt, de annál nagyobb az élmény, amikor valamit azonnal elküldhetünk emailben, MMS-ben vagy posztolhatjuk Facebookra, amit egy digitális kamerával legtöbb esetben egyelőre nem tehetünk meg. Igaz van olyan digicam, amivel már telefonálhatunk is (pl.: LG L-03C).

De mi van, ha mindenből a legjobb kell? Mi van, ha nem elégszünk meg  az iPhone 4 képminőségével sem, de ragaszkodunk a gyönyörű érintőképernyőhöz és az always-on kapcsolat kínálta határtalan lehetőségekhez is?

Hasonló kérdések merülhettek fel a kaliforniai Black Design mérnökeinek fejében is, amikor hosszas gondolkodás után megszületett a klasszikus fényképezőgépbe integrált iPhone ötlete a Leica i9. Még fel sem ocsúdtunk a pár nappal ezelőtti vezeték nélküli objektív jelentette sokkból, most meg itt van ez. A hátlap tekintetében még van is egy kis hasonlóság a két koncepció között, hiszen a WVIL Camera hátsó felében is egy kipattintható érintőképernyős okostelefon figyel, melyet a CES-en demózó szaki fel is vesz a rögtönzött bemutató közben.

Na de vissza a Leica i9-re. Az egyelőre tervezőasztalon leledző koncepció a professzionális fényképezőgép (profi szenzor, lencsék, 0,3mp-es bootolás, 12MP, 8x optokai zoom stb. stb.) és az iPhone 4 előnyeit (pazar retina display, érintőképernyő, szoftveres bővíthetőség, internetkapcsolat, háttértár, képszerkesztés, rendszerezés, megosztás stb.) igyekszik egybegyúrni.

Az iPhone 4 a klasszikus 35 mm-es filmekhez hasonlóan hátsó kihajtható ajtón illeszthető be és sztenderd 30 pines Apple konnektorral csatlakozik a géphez. Az iPhone-on egy speckó Leica alkalmazás fut mely hozzáfér a funkciókhoz, illetve olvasni tudja a gép SD kártyáját. Az alkalmazással a fotók szerkeszthetők, rendszerezhetőek és természetesen azonnal megoszthatóak.

A WVIL és most a Leica i9 koncepció is nagyon erőlteti ezt a vonalat, így nem elképzelhetetlen, hogy ez lesz a jövő, ha pedig rosszfejek szeretnénk lenni, akkor odabökhetjük Leica iPhone tokot még úgysem láttunk. Egyébként egy hófehér Leica M8-asba pattintott fehér iPhone nem nézhet ki rosszul.

6 hozzászólás

 1. Des

  2011. április 27. szerda at 18:03

  Ez egy hülyeség. A zsebemben nem fogom mindig hordani a kiegészítő gépet az iPhone-hoz, ha meg már előre úgy tervezem, hogy az adott helyen fényképezni fogok, akkor meg egy rendes fényképezőgépet viszek.

 2. Név kötelező

  2011. április 27. szerda at 19:05

  Így van, baromság. Csak maga az M9 kerül másfél millió forintba. Erősen kétlem, hogy nagy piaca lenne ennek az „izének”. Amúgy meg nem az első próbálkozás, itt volt biztos cikk a Panasonic fotó telefonjáról, a „LumixPhone”-ról. Annak inkább van piaca, ezt meg csak az venné meg, aki amúgy is csak villog a dolgaival. (szerintem).

 3. noss

  2011. április 27. szerda at 20:20

  parasztvakítás ismét, a Leica neve mögé bújva.
  a hangsúly tovább sem a kijelzőn van, hanem az optikán, képérzékelőn, melyek árától nem ment meg a koncepciJó, mégha olyan faszán pozícionálták is… :F
  ez kb. Leica X1 + wifis SD-kártya + ájfón spanyolviasza.. :)

 4. radeon5

  2011. április 28. csütörtök at 03:01

  Hat, furcsa..de meg mindig jobb/hihetobb mint a WVIL..na azt ti sem mondjatok komolyan h beveszitek :P
  Mindenesetre tanulmanynak az is oke..csak csunya fake.
  Ez meg egeszen erdekes, de csak koncepcio szinten…egyelore

 5. radeon5

  2011. április 28. csütörtök at 03:05

  No meg, egy ilyen ‘sztenderd 30 pines Apple konnektor’-on at nem tudom mennyivel szaguld az adat, de ketlem hogy eleg lenne egy normalis fotogephez szukseges live view kephez/frissiteshez a kijelzon :D
  lehet akarmilyen csillio pixeles kiralysag az alma kijelzoje, ha fel masodperc lagolassal jelenik meg a live kep rajta akkor sz*rt sem er :) senki sem fog fotozni vele..legalabbis en tuti nem :D

 6. cyberkata

  2011. április 29. péntek at 08:23

  Teljesen bolondság és felesleges pénzkidobásnak érzem. Ha igazán szép képeket szeretne valaki, szerezzen be egy olyan gépet, mint ami nekem van (http://bit.ly/hc0lK9), és meglátja mi az igazán minőség! :)