Irány Irán! Budapest-Teherán vonatjegy a luxusexpresszre: 9,6m Ft

By  | 

golden_eagle_danube_express_03

A legendás Orient-Expresszt idézi meg az október 15-én a budapesti Nyugati Pályaudvarról útjára indult Golden Eagle Danube Express luxusvonat, ami ezúttal nem Isztambulig, hanem egészen Teheránig szállítja a tehetősebb utasokat. A közel 7.000 kilométeres útvonalat felölelő nosztalgiajárat újjáélesztéséhez két angol üzletember leleményessége is kellett, Littler és Howard Trinder ugyanis egy ausztrál vállalkozáson keresztül tudta beszerezni be az 5 országra kiterjedő beutazási engedélyeket, köztük Iránba is, ahova az EU-s szankciók miatt nem egyszerű bármit is nyugati cégen keresztül elintézni.

golden_eagle_danube_express_02

A 13 darab, az 1950-es évekből származó vasúti kocsit többmillió dollárért bútorozták újra, és műszakilag kellően felkészítették a különböző domborzati és éghajlati viszonyokra, Isztambulban ráadásul teherkomppal rakodják át a szerelvényt az ázsiai kontinensre, és 6-8 órás kompozás után Izmitből indítják tovább a vonatot Teherán felé.

Golden-Eagle-Danube-Express-Jewels-of-Persia-map

Luxusvonat indult Budapestrõl Teheránba

Mivel a vonat az autentikus élmény jegyében széntüzeléssel halad és mindössze 120 km/órás csúcssebességre képes, az utazás mintegy két hétig tart, ám ezalatt minden vagonban hamisítatlan 20. századi hangulat fogadja az utasokat: az Albert Flórián-étkezőkocsiban hangulatos étkezőasztalok sorakoznak, ahonnan gyönyörködni lehet a változatos tájakban, a zongorával felszerelt bárban régi melódiákat lehet hallgatni egy-egy pohár ital mellett, a nyugalomra vágyók pedig a kanapékkal telerakott privát szobákban kapcsolódhatnak ki.

golden_eagle_jewels-of-persia-luxury-train-int

A 70 utassal és 30 fős személyzettel közlekedő járatra eléggé drágán méri a jegyárakat a Golden Eagle angol utazási iroda, a legolcsóbb helyjegyek ugyanis 14.000$-tól indulnak (~3,36 millió Ft), ám a privát fürdőszobáért és külön utaskísérői szolgáltatásokért már 40.000$-ot is elkérnek (~9,6 millió Ft), mindenesetre az első útra a többségében angol, amerikai, ausztrál és német vendégek már 10 nap alatt elkapkodták az összes jegyet. 2015-ben további négy járatot terveznek indítani Budapestről, balkáni útvonalakkal kiegészítve (pl. Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Görögország irányába). Galéria: