FlyNano – repülőt mindenkinek!

By  | 

Talán a repülés az egyik legrégebben dédelgetett vágya az emberiségnek, melynek már több ezer évvel ezelőtt is nekifutottak, de csak a múlt század végén teljesülhetett. Azóta hatalmas fejlődésen mentünk keresztül: felhők felett úszó bálna nagy utasszállítók, hangsebességet átlépő vadászgépek, űrrepülés és még sorolhatnánk, de a repülés annál izgalmasabb minél kisebb, kevesebb a technikai körítés és minél nagyobb tömegek számára elérhető. A madarakéhoz hasonló szárnycsapkodás még várat magára (igaz kellő kalandvágy esetén Wingsuit-ban már lehet próbálkozni), de a hétköznapi ember számára elérhető repülést mégiscsak egy könnyen kezelhető, minimális hozzáértés megkívánó, de pilóta jogsit azért nem igénylő kisméretű, könnyű, biztonságos és nem utolsósorban megfizethető kis repülő jelentené.

A finn pilóta Aki Soukas 10 éve agyal valami radikálisan új megoldáson, célja nem kevesebb volt, minthogy egy olyan könnyen manőverezhető motoros gépet tervezzen, melynek az önsúlya nem haladja meg a 70 kg-ot, a hajtás ezen belül pedig a 20 kg-ot. Sikerült.

A FlyNano-t a friedrichshafeni Aero 2011 expón mutatták be a nagyközönségnek, egyelőre csak egy prototípus formájában. A FlyNano könnyű súlyát a szénszálas felépítésnek köszönheti. A 1,3m magas, 3,5 méter hosszú és 5 méter fesztávú egyszemélyes minirepülő 75%-os teljesítményen 140km/h sebességre képes, tulajdonosával a fedélzeten 3000 méter magasra merészkedhet, hatótávolsága 70 km.

Pilóta jogosítvánnyal azonnal repülhető, míg annak hiányában egy rövid tanfolyamon kell részt venni. Kezelése egyszerűen megtanulható. Ezt segíti, hogy elsősorban vízről felszállásra és vízen landolásra van felkészítve a nem mindennapi szabadidőjármű.
A FlyNano rögtön három modelljét is bemutatták: a környezetbarát 20kW-os elektromotoros E200-ast, a benzinmotoros 24 lóerős G szériát és a 35 lóerős benzines R 260/300-as sport verziót. Utóbbival 4000 méterig emelkedhetünk, 5 m/sec emelkedési sebességgel, míg a vége 150km/h körül van.

A FlyNano-ért egy közép/felsőkategóriás autó árának megfelelő összeget kell kicsengetni: € 25.000 – 27.000 (6,75-8 millió Ft) plusz 1,5 millióért pedig egy csinos utánfutót is vásárolhatunk saját repülőnknek.
Árilis 1. már két hete elmúlt, így egyelőre próbáljuk elhinni a sztorit, bár a fotók, 3D modellek helyett a szuperhős stílusban történő ábrázolás és egy valid, a FlyNano-t repülés közben demonstráló YouTube videó hiánya azért árnyalja a történetet.