Fapados jegy is kapható a zérógravitációs járatokra

By  | 

Richard Branson, a Virgin főnöke még az idén elindítja első privát ürrepülős szolgáltatását, ám a Virgin SpaceShipTwo-járatok 250.000$-os jegyára (~55.5 millió Ft) nem feltétlenül számít majd a legolcsóbb választásnak. A svájci Swiss Space Systems (S3) a szűkebb pénztárcával rendelkezők számára egy alternatív fapados megoldással állt elő, amivel szintén átélhető lesz a súlytalanság élménye.

DEU Wissenschaft DLR Schwerelosigkeit

Már 2.000 eurós (~604.000 Ft) induló ártól lehet jegyet kapni a ZeroG-járatra a speciálisan erre a célra átalakított repülőn, amiben 20-25 másodperc erejéig átélhetjük a súlytalanság állapotát, ebben a rövid időintervallumban ugyanis parabola vagy u-alakban átforduló, 45 fokos dőlésszögű manőverrel érik el a rövid ideig tartó zérógravitációs állapotot, ami nagyban hasonlít a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő asztronauták súlytalan lebegéséhez.

s3-ZeroG_636x358

Persze a NASA űrhajósai kőkemény tréningekkel készülnek a világűrbe, nem kis részben azért, hogy esetükben lehetőleg ne lépjen fel  hányinger, márpedig ennek a tünetnek erősen ki lesznek téve a S3 ZeroG-járat utasai, mivel a hatpercnyi emelkedéses és süllyedéses manőverekből összesen 15-öt fognak végrehajtani a 90 perces menetek alkalmával.

S3-Zero-G-Flight-Parabola

Az a 27 szerencsés, aki mindezért 5.000 eurót (~1.51 millió Ft) is hajlandó kipengetni, a súlytalanságban való bohóckodáshoz lufikat és folyadékokat is kap majd az utastér „prémium zónájában” (akárcsak Kate Upton, akinek a mellei is úsztak a súlytalanság boldogságában), a 12 VIP-jegy darabja pedig 50.000 eurót (~15.1 millió Ft)kóstál majd, amiért mindezeken felül egy-egy spéci karóra és (űr)repülőruha is dukál. A zérógravitációs járatokat 2015. januárjában tervezi elindítani az S3, elsőként Japánban, majd további 14 országban, ráadásul már 8 éven felüliek is igénybe vehetik, már amennyiben bírja a gyomruk a 10.000 méteres magasságról 7.000-re ereszkedő sűrű liftezést.