Commodore C64 – az újjászületett legenda előrendelhető

By  | 

A Commodore 64 a 80-as évek kultikus számítógépe. A Jack Tramiel által alapított Commodore 1982 januárjában jelentette be, és szeptemberben adta ki 595 dolláros áron, ami ezért a pénzért addig elérhetetlen grafikai és hangképességeket nyújtott.

Persze az akkori számok mai szemmel nevetségesnek tűnnek, a zsebünkben lapuló mobil is nagyobb órajelen ketyeg. A nevében szereplő 64 a memóriát jelölte, de nem GB-ban, hanem Kbyte-ban. 20Kbyte ROM, 1MHz-es proci, 320×200 px felbontás, 8 hardware sprite, a legendás „SID” chip 3 hangcsatornával és 4 hullámformával. És ebből a hardware-ből is élvezhető, mi több lenyűgöző játékokat izzadtak ki a fejlesztők. Nem volt olyan, hogy ennek a játéknak most nagyobb a gépigénye, memóriát vagy videókártyát kell bővíteni, adottságok voltak, amiknek meg kellett felelni és ebből kellett kihozni a maximumot. Kihozták.

A C64 hihetetlen sikertörténet. 11 éven keresztül fennmaradt. Az 1993-ban befejezett gyártásáig eladott 17–25 millió számítógéppel a C64 minden idők legtöbbet eladott számítógépmodellje lett és maradt.

A Commodore USA úgy döntött, hogy újjáéleszti a legendát. Rögtön 3 modell érkezik, összesen 11 variációban. Klasszikus C64-es házba épített belépő all-in-one PC-n a C64 emulátor mellett Ubuntu fut és pont annyiba fog kerülni, mint a 1982-ben az eredeti ($595) és a következőket tartalmazza: 1,8GHz dual-core Intel Atom D525 proci, Nvidia Ion 2 videókártya, 2GB RAM, 160GB winyó, 6 csatornás hangkártya. Ha rádobunk még pár száz dollár, akkor a következő extrákat kapjuk: 4GB RAM, WiFi + Bluetooth, BluRay meghajtó, 1TB winyó ($895).

A tálcás optikai meghajtó oldalt figyel, a hátlapon pedig megtalálható minden szükséges be- és kimenet: PS2 egér, HDMI, DVI-D, VGA, 4 USB 2.0, multi kártyaolvasó, Gigabit LAN, 3,5mm audio S/PDIF out.

A csatlakozók kivételével a külső design teljesen megegyezik a hőskori megjelenéssel, ugyanakkorák a gombok, a klaviatúra ugyanúgy kattog. A színek, az árnyalatok, a logó, a ház tapintása, anyaga mind megegyezik. Egyedül a gombok felirata, ami néhol eltér.

A gépen alapból Ubuntu 10.04 LTS oprendszer fut, a C64 ikonra kattintva pedig pár másodperc múlva már Commodore 1.0 OS-t élvezve válogathatunk a 8 bites klasszikus játékok közül. Egyébként a gép egy teljes funkcionalitású PC, az elvetemültek Windows-t is telepíthetnek rá.

A másik két modell a Commodore VIC Pro és VIC Slim. A VIC Pro még erősebb hardverrel érkezik (Intel Core 2 Quad 3.0GHz  CPU, 12MB, 1333MHz FSB, 4GB RAM, 1TB winyó, Intel Graphics Media Accelerator 3100 videókártya), míg a VIC Slim, ahogy neve is mutatja egy a mai kor dizájnjának megfelelő karcsúbb billentyűzetbe rejtett all-in-one PC, ami a klasszikus modell specifikációjának felel meg.

12 hozzászólás