Brugge látnivalók, utazás, fotók

By  | 

Mindenki nyugodjon meg, ne higgyetek Ray-nek (Colin Farrell) a kezdő ír bérgyilkosnak, Brugge egyáltalán nem szarfészek. Az „In Bruges” című film megvan? Ha nem akkor mindenképpen ajánlott megnézésre, különösen, ha tervben van egy hosszúhétvége Brugge-be. A 2008-as Sundance filmfesztivál nyitófilmjét három Golden Globe-díjra jelölték. A jól felépített, szókimondó (a 107 perces filmen 126-szor hangzik el a b’meg) fekete komédia színhelyéül végig a belgiumi Brugge városa szolgál.

in_bruges_film

Bevallom, amíg nem láttam a filmet, semmit sem tudtam Brugge-ről, Belgium nekem egyenlő volt Brüsszellel, EU Parlamenttel, Antwerpennel, esetleg még Waterloo beugrott. A film így remek városmarketing eszköz is, különösen, hogy részben a decemberi karácsonyi vásár ideje alatt játszódik. A filmnek egyetlen hibája van, a magyar címe, ami egy ZS kategóriás vígjátékot sejtetve a következőképpen sikerült: Erőszakik :(

brugge_latnivalok_utazas_55

Utazás | Brugge | Belga tengerpart (Oostende, Blankenberge) | Brüsszel | Ghent | Baarle-Nassau | Költségek, időjárás, jó tudni

Utazás, útvonal, előkészületek, kütyük

Az egész csak egy Brugge hosszúhétvégének indult, majd a tervezgetés közben szépen felhízott egy 8 napos mini belga körútra, amibe Brugge, Brüsszel mellett a belga tengerpart, Gent és még pár óra Hollandia is belefért, így ismét újabb területeket kaparhattunk le a térképről.

brugge_latnivalok_utazas_58

A fapadossal elméletben 10 ezer Ft körüli áron is eljuthatunk a Brüsszeltől 60 km-re lévő Charleroi reptérre, ha jó előre tervezünk, ha hajlandóak vagyunk hajnali 5 előtt kiérni és nem viszünk fel extra poggyászt. A mi esetünkben, időpontunkban 26-28e Ft lett volna plusz a Charleroi-Brüsszel transzfer, így inkább a kényelmesebb megoldást választottuk 38e-ért Brussels Airlines-szal közvetlenül a fővárosba repültünk egy emberi délelőtti időpontban.

brugge_latnivalok_utazas_50

Brüsszel-Brugge vonattal (103 km 55 perc) egy irányba 23 euró (7300 Ft) per fő. Mivel hárman voltunk és az útiterv szerint legalább 6x kellett volna vonatra szállnunk, így a nagyobb szabadságot és az autóbérlést választottuk (kb. 60e Ft/hét + 25e Ft reptéri felár + benzin + parkolás).

brugge_latnivalok_utazas_34

A Garmin nüviCam LMT segített abban, hogy ne tévedjünk el, a fotókat pedig egy Canon PowerShot G3X géppel lőttük. A városnézés során megtett távolságot a Withings Activitével mértük. Belga SIM kártya helyett pedig a Telenor EU Net hetijegy M szolgáltatását rendeltük meg az utazás első napján, ami 3.490 Ft-ért 1GB roaming adatforgalmat biztosított.

Brugge

Most akkor Bruges vagy Brugge? Mindkettő helyes. Előbbi az angol, második a helyi, holland írásmód szerint. Magyarul, legalábbis kimondva: Brüzs.

brugge_latnivalok_utazas_59

Ha autóval érkezünk, akkor is a vasútállomást érdemes becélozni, több okból is:

  • Egyrészt Brugge óvárosában csak korlátozottan lehet autóval közlekedni, sok az egyirányú, illetve az autóforgalom elől teljesen elzárt sétálóutca.
  • Másodszor a parkolás 8-10 eur/nap, kivétel a vasútállomás 1500 férőhelyes parkolóházában, ahol mindössze 3,5 juróba kerül 24 óra várakozás.
  • Harmadsorban pedig itt található Brugge legolcsóbb szállodája, ha beérjük a budget hotel kapszulaszobáival.

brugge_latnivalok_utazas_56

Brugge-t végig lehet rohanni 1 nap alatt, sőt Brüsszelből reggel érkezős délután visszafordulós villámlátogatásokat is szerveznek, de én örülök, hogy 3 napot, 4 éjszakát töltöttünk itt. Egyrészt az időjárás kiszámíthatatlan, így legalább az egyik nap láttunk kék eget, másrészt belefért egy nap tengerparti kiruccanás is. Brugge történelmi belvárosát egy csatorna illetve a mellette párhuzamosan futó 2×2 sávos út öleli körbe, az egész egy 2 illetve 3 km átmérőjű ellipszis, így bármelyikpontjából bármelyikpontjába max. 25 perc alatt átjuthatunk gyalog. Gyaloglás mellett az óváros felfedeztető még lovaskocsival, mini hopp-on hopp-off busszal vagy a csatornahálózaton közlekedő 30-40 személyes csónakokból egy egészen más perspektívából nézhetünk fel az épületekre és akár olyan helyekre is eljuthatunk, ahova gyalog amúgy nem.

brugge_latnivalok_utazas_05

Brugge Nyugat-Flandria legnagyobb városa, történelmi óvárosa 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Csatornahálózata miatt az észak Velencéjeként is szokták emlegetni. Történelme a 12.századig nyúlik vissza, a háborúk szerencséses elkerülték, így a városközpont a középkor óta szinte változatlan és szerencsére erre a városvezetés is nagyon figyel, hogy így is maradjon. A házak többségén évszám jelzi, hogy mikor épült. A legrégebbi, amit találtunk, sikerült fotóznunk 1330-ban épült.

brugge_latnivalok_utazas_06

Brugge látnivalók, nem feltétlenül érdekességi sorrendben:

Főtér, piactér (Grote Markt) az ikonikus óratoronnyal (belfort): A 95 méter magas toronyba lift hiányában, 366 lépcsőn juthatunk fel 8 euróért. Spoiler: a filmben Ken innét vetette alá magát némi aprópénz kiszórását követően. A harangtoronyban lévő 47 harang megszólaltatásához egy teljes munkaidős harangozót foglalkoztat a város. A főtéren található még a Városháza (4 euró) és a várost történetét bemutató múzeum is.

brugge_latnivalok_utazas_01

Begina-udvar (Beginjhof): Az apácáktól vagy más szerzetesrendektől eltérően a beginák nem éltek a világtól elzárt közösségekben, hanem egy városon belül építették fel szállásaikat. Idővel mégis saját városrészeket alakítottak ki maguknak, ahol jellegzetes lakóházaik, boltjaik vagy műhelyeik, kórházaik és templomaik épültek fel. A Brugge-ben található beginaudvar szintén a Világörökség része. Az ötödik Építészeti és Design Trienálló alkalmából a japán Tadashi Kawamata lombház installációkat épített a begina udvar fáinak tetejére. Az udvarba a belépés ingyenes. A Begina-udvartól nem mesze található a Minnewater park, a szerelmesek tavával és egy egész hattyúkolóniával.

brugge_latnivalok_utazas_62

Fidel: labrador az ablakban. Brugge városának legismertebb polgára egy kutya és egyben a top10 nevezetességek egyike is. Fidel a film elején (4:41-nél) is feltűnik pár másodpercre és egy Godiva reklámban is szerepet kapott. A Brugge-ben járó turisták fotón is legalább olyan gyakran szerepel, mint a főtéri harangtorony. Legyen tél vagy nyár Fidel az ablakpárkányon, párnán megtámasztott állal nézeget kifelé a Côté Canal B&B panzió ablakán és tudomást sem vesz az alatta elhajózó és celebségét fotózó turistákról. Az idén 13 éves labrador él és mozog, de legfeljebb csak enni és a dolgát végezni sétál vissza a lakásba, idejének 95%-át az ablakban tölti.

brugge_latnivalok_utazas_25

Félhold sörfőzde és étterem (De Halve Maan): Az 1564-ben alapított sörfőzde éttermébe bármikor betérhetünk egy ebédre vagy sörre, 8 euróért pedig végigvezetnek jelenleg is működő üzemen, a sörfőzés folyamatain. A 4 emelet padlásablakán pedig kimászhatunk a tetőre, ahonnét szinte az óratoronnyal vetekedő kilátásban lehet részünk. A 45 perces túra végén a jutalmunk egy pohár Zot Blond, ami szintén benne van a belépőben.

Ide kapcsolódó érdekesség, hogy az eredeti óvárosi üzem kapacitásában már nem bővíthető tovább, illetve teherautókkal is nehezen megközelíthető, így az operáció egy részét belvárostól 3-4 km-re lévő üzembe kívánják áthelyezni, eddig nem olyan érdekes. Az összekötetést a várossal viszont nem teherautókkal, hanem a föld alatt futó 3,5 km-es sörvezetékkel kívánják megoldani, amire egy crowdfunding projekt keretében gyűjtenek pénzt.

Choco-Story: hamár gyárlátogatás, akkor a sör mellett a másik népszerű belga kézműves termék a csoki. A Choco-Story csokimúzeumot is a top10 látnivaló között tartják számon, de a Foursquare fotók és vélemények alapján úgy ítéltük meg, hogy nem éri meg a 8 eurós belépőt, így ezt a pénzt inkább sörre és csokira költöttük.

További érdekes épületek, múzeumok: Szent Vér Bazilika, Szt. János kórházmúzeum (8 euró), Memling múzeum, Miasszonyunk templom Michelangelo Madonna a gyermekkel szoborral (2 euró), Gyémántmúzeum (8 euró), Sörmúzeum (12 euró), Dali kiállítás, Picasso kiállítás, három szélmalom a csatornaparton, illetve a biciklis szökőkút és a modern koncertterem (helyi Müpa) a Het Zand téren.

brugge_latnivalok_utazas_17

Talán a legnagyobb souvenir, delikátesz bolt és sörkostoló bár a főtértől nem messze található 2be Moodshopping több mint 600 féle sört és az azokhoz való söröspoharakból épített óriás kirakattal, a sörfallal vonza be a látogatókat. Tipikus selfizős turistahely. A bolt kínálata egyébként pazar, hagyják az embert nyugodtan nézelődni és sok cucc olcsóbb, mint a környező kisebb üzletekben.

brugge_latnivalok_utazas_41

Éttermek Brugge-ben, hol együnk?

Négyzetkilométerre vetítve Brugge-ben találjuk a legtöbb Michlein csillagos éttermet. A gyalog bejárható óvárosban 18 Michelin csillagos étterem található, ezek közül két 3 csillagos és két 2 csillagos. Ha Bib Gourmand és a recommended fokozatokat is beleszámoljuk, úgy már 30 világszínvonalú étteremnél járunk, ezen a kicsi helyen. A Gault Millau listáján is 30 éttermet jegyeznek Brugge-ben. Persze a többi sem rossz, de azért a főtér környékén találunk olyan helyeket, amelyeket jobb elkerülni.

brugge_latnivalok_utazas_37

Szendvicset, gyrost, pizzaszeletet ehetünk 3-4-5 euróért, de akkor inkább 2 juróért gofrit (waffel), ha beülünk, akkor jó tudni, hogy a legolcsóbb ebédmenü is 18-22 euró körül indul, ami sörrel, kávéval, borravalóval gyorsan elérheti 25-28-at. Ez azért magasabb az európai átlagnál. Ja és ez nem a Michelin-csillagos, hanem belépő kategória. Az egyik legolcsóbb, legkiadósabb nemzeti étel a belga gulyás, ami közelebb áll egy pörkölthöz, mint a mi levesünkhöz, sült krumplival vagy krokettel tálalják.

brugge_latnivalok_utazas_35

Egy 3 fogásos vacsoramenü 35-40 eurótól indul és megy egészen 270 juróig a 3 csillagos De Karmelietben, illetve a Hertog Jan-ban. Ennek ellenére minden étteremben, minden este teltház van. Asztalfoglalás nélkül semmi jóra ne számítsunk, csak a lepattanó helyek maradnak.

Ribs & Beer

Ha csak egyetlen ár-értékben nagyon jó éttermet ajánlhatnánk, akkor az mindenképpen a Ribs & Beer lenne. Ahogy neve és mutatja specialitásuk a borda és a sörkínálatuk is figyelemre méltó. A szigorúan vett turista zónától kicsit arrébb esik, kb. 10 perc séta olyan utcákban, ahol már nincsenek üzletek, csak lakóházak. Az kicsit keresni kell, magától nem botlik bele az ember. Ez már jó jel. Első próbálkozás foglalás nélkül történt természetesen teltház, meg holnap is, így vasárnap este 9-re sikerült asztalt kaparintani.

Alapvető fenntartásokkal kezelem az all-you-can eat, korlátlan fogyasztást kínáló helyeket. A Ribs & Beer-ben rendelhetünk ugyan étlapról, de a legnépszerűbb ajánlatuk a 18 euróért korlátlan bordafogyasztás. Szerencsére nem svédasztalos, hanem pincéres, felszolgálós üzemmódban történik a kiszolgálás. Bordát két féle elkészítési móddal (klasszikus vagy lassan főtt) és négy féle szósszal választhatunk, amelyek között olyan extrém megoldás is szerepel, mint a borda csokis-sörös szószban!

ribs-beer-brugge-review_02

Érkezik az első. Lassan főtt, kb. 30 centis darab csípős BBQ szósszal, steakkurmplival, salátával, csontos vödörrel, 9,5%-os Westmalle Tripel világos trappista sörrel. A borda hibátlan, omlós, a csontról magától leválós, porhanyós, ha minden igaz malac, de ahhoz képest nem zsíros. Első ránézésre azt gondoltam, hogy hiába a korlátlan fogyasztás ember nincs, aki ebből mégegyet meg tudjon enni, de azért a becsület úgy kívánta, hogy legalább egy második körnek nekifussunk.

Az én választásom ezúttal a sörös-csokis. Szerencsére mindkét összetevő, csak nyomokban érződik, így tökéletesen harmonizál a hússal. Második kísérő sörnek egy a szósz alapjában is megtalálható Chimay-t ajánl a pincér. A Chimay Bleue, masszív 9%-os sötét ale típusú sör. A rézvörös színű sörnek tömör habja és enyhén kesernyés íze van. Ez a “klasszikus” Chimay sör, jellegzetes gyümölcsös, borsos aromákkal, amely a több éves tárolás alatt jelentős változásokon megy keresztül. Belgiumban ez a legkedveltebb Chimay sör. Másodikra egyébként valamivel kisebb húst 30 centis helyett csak kb. 20-25 centis érkezik.

A kiszolgálás gyors, figyelmes, közvetlen, de mégsem tolakodó. A nagy pörgés ellenére is szívesen szakítanak idő arra, hogy meséljenek egy-egy sörről vagy érdeklődésünkre elmondják a fogyasztási rekordot. Egy kosaras tudta eddig leginkább kihasználni a korlátlan fogyasztás lehetőségét, 8 bordáig meg sem állt, a női rekordot pedig egy 150 centis kínai turista tartja ötszörös repetával.

A Ribs & Beer nem egy fine-dining étterem, de biztos, hogy elégedetten és jóllakottan fogunk távozni.

Folyt köv:
Belga partvidék, Oostende, Blankenberge, Brüsszel, Ghent, Baarle-Nassau