Az én házam, az én váram – Hogyan védekezzünk a betörők ellen?

By  | 

A betörők, besurranó tolvajok egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre pofátlanabbul tevékenykednek. A közelmúltban megsűrűsödtek az ilyen jellegű az esetek, a házban, a környéken és ismeretségi körben. A rendőrség pedig tehetetlen. Másnap reggel unott arccal felveszik a jegyzőkönyvet és általában soha többet nem hallunk az eltűnt laptopról, digicamről, iphone-ról stb. Szóval sajnos magunknak kell megvédenünk a várunk és az ott figyelő értékeket.

Utánanéztük, hogy milyen eszközök, megoldások és mennyiért érhetőek el, az unalmas biztonsági ajtóktól, a széfeken, GPRS-es távfelügyeleten keresztül a még izgalmasabb IP kamera megoldásokig, titkos rejtekhelyekig, távvezérelhető paintball  ágyúig és a webkamerás házőrző robotokig.

 


Eldugjuk a pénzt a vázába vagy vegyünk egy széfet?

Mondjuk van egy estig nyitvatartó üzletünk, aminek a bevételét nem tudjuk vagy nem akarjuk bevinni a bankba, így rendszeresen hazavisszük. Mi a jobb, ha a vastag köteg húszezrest berakjuk egy könyvbe, egy a szekrénybe akasztott ruha zsebébe, egy borítékban felragasztjuk a cipősszekrény aljára, betesszük a szőnyeg alá, kép mögé, olyan helyre, ahol egy besurannó, akinek 5-8 perce van és talán nem találja meg, vagy veszünk egy bazi nagy széfet, ami nyilvánvalóan 30 mp alatt megtalálható, de cserébe 5-8 perc alatt nem lehet kinyitni, elvinni? 

Ha széf, akkor már egy olyan, amibe nem csak a köteg húszerzes, hanem egy laptop, digicam és a hordozható backup usb winyó is elfér az ékszerek mellett. Széfek esetében a hotelszéfek, bútorszéfek képvisleik a kategória alját. Ha ilyet veszünk, akkor mindenképpen duplafalu modellt válasszunk és rögzítsük a falhoz (25e Ft-tól felfelé), egyébként pedig inkább egy belépőszintű páncélszekrény a helyes választás. A kulcsos páncélszekrények felejtősek, csak olyan elektronikus zárral szerelt modellt válasszunk, ahol mechanikus vésznyitásra nincs lehetőség. Egy otthonra bőven elégséges 40 literes széf kb. 50 kg, amivel egy 60 kilós magányosan dolgozó besurranó nem fog elfutni. Egyébként minden 1000 kg alatti széfet, páncélszekrényt kötelező falhoz vagy padlóhoz rögzíteni. Egy 40 literes jóminőségű eletronikus zárral szerelt, megbízható páncélszekrény (S2-es MABISZ 2,5m Ft értékig) ára 100-120e Ft körül kezdődik.


Ha pedig nem akarunk százezerért páncélszekrényt venni, hanem a költséghatékonyabb okosabb vagyok, mint a betörő, jól eldugom, úgysem találja meg módszert választjuk, akkor ne ragadjunk le a párnahuzatnál és a szekrény aljába rejtésnél, hanem ez esetben is válasszuk a professzionális megoldást, ami lehet egy direkt erre a célra készített masszívan vonalkódos retro alsógatya, amit a legelszántabb besurranó is messze elkerül, aztán ha a kevésbé undorító vonalon nyomulunk, akkor a jégsaláta álca-széf a jó választás, amit a hűtőbe helyezhetünk a többi zöldség közé, a közepében az összegumizott köteg 20 ezressel. Aztán futottak még kategória a kibelezett császárzsemle vagy egy üres sóletkonzerv.

 


Riasztó és távfelügyelet


A riasztó viszonylag egyszerű kérdés kevés eldöntendő kérdéssel, paraméterrel. Helyszínfelméréssel, telepítéssel megáll 50-80e Ft közötti összegből egy átlagos lakás esetében. Ebben benne van általában egy 4-10 zónás riasztóközpont kezelővel, 1-3 db mozgásérzékelő, egy nyitásérzékelő, kültéri akkumulátoros sziréna. 4 jegyű kóddal lehet aktiválni, kikapcsolni. Kész.

A távfelügyelet már sokkal érdekesebb kérdés és ezügyben szívesen fogadjuk a tapasztalatokat, betörő elkapós, nem elkapós sztorikat a kommentek között. Általánosságban azt hallani, hogy vidéken remekül működik, hiszen kicsik a távolságok, nincsenek dugók, így 3-6 percen belül kint van az autós járőr a helyszínen. Sőt vidéken olyan lehetőség is van (Bp-en van ilyen?) hogy nem egy biztonsági Kft. alkalmazottja vagy egy szolgálaton kívüli rendőr érkezik, hanem valóban egy szolgálatban lévő járőrkocsi szirénázva. A rendőrséggel van szerződés, nem XY örzővédő Kft-vel.


Budapesten viszont igaz, hogy a szerződésben garantált 15 percen (éjjel és hétvégén 10 perc) belüli kiszállás legtöbb esetben azért sikerül, de a sokkal gyorsabb nem túl gyakran, amivel a betörők is tisztában vannak, így tudják, hogy nagyjából 5-8 percük van kirámolni a lakást, aztán futás. Még akkor is ha a szirénás riasztást megelőzi pár perccel egy néma riasztás, így mikor a sziréna megszólal, embereink már úton lehetnek.

A távfelügyeleti rendszer jelátvitelét tekintve lehet  vezetékes (telefon), GSM, illetve GPRS alapú (vagy ezek kombinációja). Ezek közül a GPRS-eset érdemes választani, az a legmodernebb, illetve a rendszer 5 percenként küld életjelet, így bármilyen leárnyékolás, telefon vonal elcsípés, készülék szétkalapácsolása, egyéb szabotázs akció legkésőbb 5 percen belül kiderül. Illetve a rendszerjelzéseket online is megtekinthetjük. A GPRS-es távfelügyelet havi díja 4800 Ft-nál kezdődik (ebben benne van már a járőrszolgálat és a GPRS előfizetés/adatforgalom díja is) és pár extra szolgáltatással könnyen elérheti a havi 10e-t is.

 

Big Brother – IP kamera

Aztán ha nagyon paranoiásak vagyunk és szeretnénk ha ránézhetnénk a lakásra nagyjából bárhonnét, munkahelyről, Thaiföldi internetkávézóból, akár a balatoni stégről mobilunk segítségével, akkor egy vagy több IP kamerára lesz szükségünk. A belépő modellek 18-20e Ft-tól indulnak és képességeik azonosak egy egyszerű webkamerával (320*240), azzal a fontos különbséggel, hogy számítógép nélkül is üzemeltethetőek. A 25-50e-s tartományban pedig már 640*480 felbontású, vezetéknélküli Wi-Fi-s adatátvitelű darabok is elérhetőek, persze az energiaellátásról mindig hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ezek már különböző extra funkciókkal is rendelkeznek, mint például 0,3-0,5 lux sötétében képrögzítés, folyamatos helyett mozgásérzékelőre autmatikusan induló képrögzítés, ahol az érzékenységállítással a lakásban hagyott kutyára, macskára nem indul be. Esemény esetén emailben screenshot küldés. Távoli helyre történő videórögzítés (így a kalapáccsal a kamera felé közeledő betörőről készült felvételt az első rekléámszünetig azért megnézhetjük). Aztán létezik olyan is, amely hangot is közvetít, így ha a betörőpáros teljes nevén, vagy szem.ig.számon szólítja egymást meló közben, akkor így jártak, illetve van olyan, amihez speaker is tartozik, így ha rajtakapjuk őket, akkor beszélhetünk hozzájuk, miközben a családi ezüstöt keresik. Hideg, hideg, langyos, meleg stb. Vagy ugyanezt ukránul egy kis pszihológiai hadviselés gyanánt. Az IP kamerák csúcsát pedig 400e körül kapható távolról vezérelhető, forgatható, zoomolható, éjjelátó, full HD (1920*1080) modellek képvisleik.

Ha pedig igaz kütyüimádó geekek vagyunk, akkor nem adjuk alább 2-3 db webkamerás Rovio robotjárőrnél.

 

Pénzt vagy életet?


Persze a legrosszabb, ha éppen otthon vagyunk bár sok szájkaratés siránkozik egy betörés után, hogy bárcsak otthon lettem volna, vagy hazaértem volna közben. Megfelelő túlerő hiányában felesleges kipróbálni mire képes egy vagy két sarokba szorított rossz arc pár tízezer forintért.
Egy kormányjavaslat szerint ha valakit megtámadnak, akkor az a jövőben jogosan megvédheti magát, nem lesz "kitérési kötelezettség". Emellett lehetőség lesz "megelőző jogos védelemre" is. Azaz kiépíthetünek olyan technikai rendszereket, amelyek kockázatosabbá teszik az elkövetők számára a támadást/behatolást, ezek azonban nem irányulhatnak élet ellen (azaz továbbra sem vezethetünk 380-at a kerítésbe vagy a kilincsbe) és fel kell hívni a védelmi berendezés működésére a figyelmet.
Amerikában más a helyzet, de ott is csak lakáson/házon belül, ha a birtokon kívül történik, akkor már bonyolultabb a helyzet (ld. Az elítélt).
Így aktív védelem terén maradjunk csak a két végletnél: Hobbiasztalosoknak és az elektronikus kütyük felé kevésbé nyitott állampolgároknak az önvédelmi éjjeliszekrényt ajánljuk, míg keményvonalas kockáknak és Sakál rajonóknak pedig az EMT brutális élő képet közvetítő, távvezérlésű paintball sorozatlövőjét

 


Passzív, mechanikus védelem

Talán az egyik legfontosabb, de kütyüszempontból a legkevésbbé érdekes, azért maradt csak így a végére. Ajtó, ablak, rácsok. Milyen a jó ajtó? Mind a 4 irányba záródik,  oldalaként legalább 2 ponton. Idomacél ajtótok, ajtókeret és belső merevítés. Téglafal esetén oldalanként 3 db 15-30 cm mélyen befúrt idomacéllal rögzített keret, betonfal esetén 10-15 cm elég (azt hiszem a dübelezés a szakszó). A teljes ajtó felületét páncéllemez védi a zárszerkezetet pedig legalább 5 mm-es acélpáncél. És inkább egy feltörhetetlen trezorzár legyen, mint 2-3 db, de törhető zár. A belépő modellek 80-100e Ft-nál, de a minden paraméternek megfelelő biztonsági ajtók inkább 180e Ft körül kezdődnek. A barkácsáruházas biztonságiajtók pedig erősen felejtősek. Az Ezermester írása biztonsági ajtó témában pedig hasznos lehet. MABISZ technikai feltételek

Első körben ennyi fért bele. Kommentekbe jöhetnek a távfelügyeltes, széfes, IP kamerás tapasztalatok, házibarkács, sufnituning megoldások, betörő rajtakapós sikersztorik és kevésbbé sikeresek tanulságnak. Hasznos infók esetén a postot 2 hét múlva updateljük.