6,8 m2-es hotelszoba 107 cm-es plazma TV-vel

By  | 

Az elmúlt két hétben kivételesen munkaügyben körbeutaztuk Angliát, 1400 km-t nyomtunk le jobbkormányos autóval az út rossz oldalán. A legnagyobb „vidéki” városokat látogattuk végig. Az északon lévő New Castle Upon Tyne-ból indultunk, ahova londoni átszállással egy nem túl bizalomgerjesztő légcsavaros géppel érkeztünk és végigkanyarogva az országon lementünk egészen délre Portsmouth-ig, miközben a kelet-nyugati oldal sem maradt ki. Általában mindenhol csak egy legfeljebb két éjszakát töltöttünk, aztán tovább a következő állomásra feszített tempóban. Ha toplistát kellene felállítani, akkor talán Birmingham végezne az élen, de nagyon szorosan ott lenne a nyomában Norwich, Manchester, Leeds és Portsmouth is.


Kezdetben nagyon para, de 1-2 nap alatt meg lehet szokni

Szállásaink legalább annyira változatosak voltak, mint maguk a városok. A sokcsillagos 38 m2-es tengerre néző szobától, a lepusztult butikhotelen keresztül az igazi kuriózumig a nitenite cityhotels 6,8 m2-es kis hi-tech odújáig. És ezzel végre elérkeztünk a post tárgyához.

Folytatás és fotók a legkisebb hotelszobáról a tovább után…

A nitenite koncepciójának központi eleme az apró, nagyon olcsó, de igényes szoba, megpakolva olyan extrákkal, amiért más drágább hotelek még extra pénzt kérnek el a szállásdíjon felül.


Virtuális ablak a városra. A valóságban sokkal nagyobbnak tűnt.

A szobák mindössze 6,8 m2-esek. Ez egy jobb hotelben még fürdőszobának is kicsi lenne, itt viszont az utolsó négyzetcentit is remekül kihasználták és ha tágasnak nem is mondható, de egy élhető kis teret hoztak létre. A dupla ágy a szoba 2/3-adát foglalja el a 107 cm képátlójú plazma TV pedig legalább másfélszer akkorának tűnik, amekkora valójában. A szobákon nincs ablak, de egy az épület tetején elhelyezett webkamerák segítségével ezt a problémát is frappánsan áthidalták a tervezők. A gigantikus plazma TV ablakként is funkcionál. Az 1-es és 2-es csatornákon elérhető kamerákra kapcsolva virtuálisan kinézhetünk a városra, hogy mekkora forgalom van, milyen idő van, vigyünk-e esernyőt (Angliában sosem árt) illetve, hogy egyáltalán nappal van-e vagy éjszaka.


Akár ketten is elférnek a szobában.

A korrekt méretű, akár kétszemélyes ágy és a hatalmas plazma ellenére elfért még egy kis asztal székkel, polccal és a teret nagyobbító tükörrel. A csomagoknak nem sok hely marad, de azért az is megoldható. Egy nagy bőrönd és egy hátizsák elfér az ágy alatt, míg az ajtón és a falon összesen 3 vállfa található, ahova akár egy öltöny is kilógatható.

Az üvegajtóval leválasztott még apróbb fürdőszoba egyszerű berendezésű, itt extraként egy 25 cm átmérőjű óriás zuhanyrózsa kényezteti a lakókat.


A bal oldali zölden világító panelről irányítható a szoba

Nézzük a további extrákat. A minilakosztályban minden egy az ajtó melletti, de az ágyból is könnyen elérhető sejtelmes zölden világító hi-tech panelról vezérelhető. A szobában nem kevesebb, mint 5 különböző funkcionalitási világítás található. A legmenőbb a hold ikonnal jelölt éjszakai, vagy inkább TV néző üzemmód, amikor minden fény kialszik, csak az ágy alatt lévő hangulatvilágítás glóriája öleli körbe a fekhelyet. A légkondi is erről a panelről kapcsolható.


Csinos hajópadlós lobby, nyomasztóan szűk folyósó labirintus, üde zöld logó

Ha előre fizetünk akár 39 fontért (12 500 Ft) lefoglalhatjuk az egy főnek kényelmes, de kezdő párok számára is elviselhető méretű hi-tech kuckót, mely leginkább talán egy hajókabinra emlékeztet. (megj.: Angliában egy átlag 3 csillagos 75 fontnál kezdődik, míg egy 4 csillagos 100 font alatt nem kapunk meg egy éjszakára, 6 ágyas hostel persze van kevesebbért is).
A korrekt árban számos extra található, melyért a drágább szállodák képesek még plussz pénzt kérni: 2*0,5 liter ásványvíz, free WiFi és 4+2 ingyenes mozicsatorna, melyeken kisebb időeltolódásokkal 6 db premier és 2 régebbi film futott.

A hotel arculata, logója, website-ja is illeszkedik a koncepcióhoz, jól eltalált, fiatalos, lendületes. A lobby a szobákkal ellentétben tágas, igényes berendezése felveszi a versenyt bármely középkategóriás butikhotellel.

Verdikt: Érdekes élmény egyszer muszáj kipróbálni. 1-2 éjszakára tökéletesen alkalmas, főleg ha sokat mozgunk a városban és kevés időt töltünk a hotelben. Klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, bár a plazma TV + webkamera virtuális ablak a városra kombó sokat segít a helyzeten.

Az első nitenite itt Birminghamben nyílt 2 évvel ezelőtt. Állítólag időközben megnyílt a berlini is. Úgy néz ki a B betűs városokra nyomulnak, így lehet, hogy a következő Budapestre érkezik? Kétlem.


Birmigham hosszabb csatornahálózattal büszkélkedhet, mint Velence vagy Amszterdam