178 dB-es bringacsengő – hangosabb mint egy F-16-os

By  | 

A látni és látszani elv, illetve a hallatszani különösen igaz a bringásokra. Míg egy vérszegény, mezei bringacsengő bőven elég a saját élőhelyükön, a járdán ténfergő  gyalogosak diszkrét figyelmeztetésére, addig nem sok eséllyel indulunk egy autohifi nyertes hangcuccal felhúzott ablakok mellett Snoop Doggot brummogtató versenyzővel szemben. Hacsak…

Hacsak nem egy „Hornster” kürt figyel a bringánkon. A kormányra hegesztett háromágú Airchime KH3A típusú vonatkürt már ránézésre is tiszteletet parancsoló. A meghajtásról pedig egy bringavázra erősített búvárpalack gondoskodik, ami ugyan a bicikli kényelmét, használhatóságát egy cseppet sem javítja, ellenben megfelelő mennyiségű kraftot biztosít a vonatkürt megszólaltatásához.

A kombó rettenet nagyot szól: konkrétan 178dB-es hangbombával bünteti a figyelmetlen autóst. Viszonyításképpen 120 dB körül kezdődik a fájdalomküszöb, 130 már maradandó halláskárosodást okoz,  egy repülő sugárhajtóműve 30 méterről kb. 150 dB, 160 már dobhártyarepedést okoz, míg a 175 dB körüli érték halálos.

Mindezen értékek mellett érthetetlen, hogy a közlemény szerint a cucc árcetlit is kapott és bárki megvásárolhatja 4.995 fontért (1,8 millió Ft) vagyis mindez inkább azt sejteti, hogy egyértelmű hoaxról van szó és a brit, bringás biztosítást is értékesítő, ETA szeretne virál forgalmat terelni a sitejára. A Hornstert egyébként a leleményes biztosítási ügynök Yannick Read tervezte, akinek többek között a megfelelő oldaltáv betartására ösztökélő lángszórós Bond bringát és a világ legkisebb lakókocsiját is köszönhetjük.

6 hozzászólás

 1. shg

  2012. május 7. hétfő at 21:13

  akkor ez emberi élet kioltására alkalmas eszköz?

  Pls valaki árulja már el, hogyan lehet 175 decibeltől meghalni, mégis mi történik ilyenkor, leáll a szív, vagy mi a fene?

 2. Rakka

  2012. május 8. kedd at 01:32

  shg: a hanghullám azon a ponton akkora energialöketet ad át a szervezetnek, hogy szívrohamot kapsz, vagy akár fel is robbanhatnak a belső szerveid

 3. Imitto

  2012. május 8. kedd at 10:53

  Ugyanez kezelhetőbb méretben, normális áron airzund néven létezik.

 4. ló elemér

  2012. május 12. szombat at 18:48

  Okos ötlet.
  Szerény személyemben speciel ijedős vagyok. Az első ilyen idiótára rárántom a kormányt, aztán pampoghat a tűzokádó decibelerőművével a rendőrségen, oszt magyarázhatja miért is veszélyezteti a közlekedést.

 5. Pingback: 178 dB-es bringacsengő – hangosabb mint egy F-16-os vadászbombázó (videóval)! | Lájk Magazin

 6. Péter

  2013. október 18. péntek at 16:43

  Nagyszerű, hogy van ilyen, de aki ezzel kürtölget, azt inkább be kéne rúgni az útra, hogy minél többen menjenek át rajta. Mondjuk egy gyalogos, akinek károsodott a hallása, mert a mellette közlekedő biciklis egy ilyennel úgy gondolta, hogy ő most nem kapott elég oldaltávot egy autótól.