178 dB-es bringacsengő – hangosabb mint egy F-16-os

By  | 

A látni és látszani elv, illetve a hallatszani különösen igaz a bringásokra. Míg egy vérszegény, mezei bringacsengő bőven elég a saját élőhelyükön, a járdán ténfergő  gyalogosak diszkrét figyelmeztetésére, addig nem sok eséllyel indulunk egy autohifi nyertes hangcuccal felhúzott ablakok mellett Snoop Doggot brummogtató versenyzővel szemben. Hacsak…

Hacsak nem egy „Hornster” kürt figyel a bringánkon. A kormányra hegesztett háromágú Airchime KH3A típusú vonatkürt már ránézésre is tiszteletet parancsoló. A meghajtásról pedig egy bringavázra erősített búvárpalack gondoskodik, ami ugyan a bicikli kényelmét, használhatóságát egy cseppet sem javítja, ellenben megfelelő mennyiségű kraftot biztosít a vonatkürt megszólaltatásához.

A kombó rettenet nagyot szól: konkrétan 178dB-es hangbombával bünteti a figyelmetlen autóst. Viszonyításképpen 120 dB körül kezdődik a fájdalomküszöb, 130 már maradandó halláskárosodást okoz,  egy repülő sugárhajtóműve 30 méterről kb. 150 dB, 160 már dobhártyarepedést okoz, míg a 175 dB körüli érték halálos.

Mindezen értékek mellett érthetetlen, hogy a közlemény szerint a cucc árcetlit is kapott és bárki megvásárolhatja 4.995 fontért (1,8 millió Ft) vagyis mindez inkább azt sejteti, hogy egyértelmű hoaxról van szó és a brit, bringás biztosítást is értékesítő, ETA szeretne virál forgalmat terelni a sitejára. A Hornstert egyébként a leleményes biztosítási ügynök Yannick Read tervezte, akinek többek között a megfelelő oldaltáv betartására ösztökélő lángszórós Bond bringát és a világ legkisebb lakókocsiját is köszönhetjük.