Quantum of the Seas: hightech óceánjáró virtuális ablakokkal és panorámakapszulával

By  | 

A Royal Caribbean flottájának legújabb büszkeségének a Quantum of the Seas oldalán hamarosan csattan az üveg pezsgő és november 2-án indul első transzatlanti útjára Southamptonból New York-ba.

quantum_of_the_seas_08

Az új luxus-óceánjáró nem a legnagyobb, „csak” a világ harmadik legnagyobb hajója, de azért így is könnyen beárnyékol egy átlagos karibi kisvárost. 348 méter hosszú, 41 méter széles, 168.000 bruttó regiszter tonna, 8,5 méteres merülés, 18 emelet, ebből 16 szint a vendégeket szolgálja, 16 lift, 4 db egyenként 4700 lóerős hajtómű, 2090 szoba és lakosztály, 4905 fő teljes vendégkapacitás. Szóval nincs szégyenkeznivalója.

A masszív adatok ellenére a Quantum of the Seas azonban nem (csak) méreteivel akar kitűnni hanem hitech újításával és jó pár, hajón világelső funkcióval, szolgáltatással próbálja felhívni magára a figyelmet. Ehhez azonban a 18 étterem, mozi, színház, bevásárlóközpont, medence, mászófal, konditerem nem lesz elég. Ezek egy óceánjárón már alapnak számítanak.

quantum_of_the_seas_05

A hajó legfelső szintjén egy a London Eye kapszuláihoz hasonló üvegbuborékba lehet beszállni, amit egy 30 méteres daruszerű karral belógatnak közel 100 méterrel a tenger fölé, hogy ebből az egészen új, sirály-távlat szemszögből nézegethessük az alattunk versenyző delfineket.

quantum_of_the_seas_12

A hajó végében található a hatalmas több szinten átívelő és 270 fokos panorámát kínáló, 540 fő befogadására alkalmas two70 terem. Míg nappal a hatalmas üvegfelületeken keresztül az óceánt csodálhatjuk, addig sötétedés után gigantikus LED kijelzők forognak be az üveg elé és a több elemből álló, de összesen 45 méter széles 12K felbontású kijelzőn különböző tájakat, hangulatokat vetítenek.

Az ablakok LED kijelzőkkel történő helyettesítése népszerű megoldás a hajón, így az alsó két szinten, ahol biztonsági okokból a kabinok nem rendelkeznek ablakokkal, ott virtuális ablakok biztosítják a kilátást. Az ablakokat vagy akár az erkélyajtót is helyettesítő 80” (200 cm) képátlójú LED kijelzőkön nem előre rögzített műsor fut, hanem a külső kamerák segítségével a valós képet jelenítik meg, amit valóban látnánk, ha ki tudnánk nézni az ablakon.

httvh://www.youtube.com/watch?v=MWh_eRSWYBk

Újdonság még a Bionic Bar, ahol tabletekről rendelhetjük meg kedvenc koktélunkat, amit nem egy humanoid felszolgáló, hanem egy robot fog nekünk elkészíteni.

quantum_of_the_seas_15

A legnagyobb terem a kisebb stadion méretű SeaPlex rugalmasan, pillanatok alakítható az egyes szórakoztató tevékenységek, sportterek között. Itt található a világ első hajón létesített dodgem pályája, de könnyen átalakítható kosárpályává, görkori pályává, vagy akár cirkusszá is, lengő trapézokkal.

quantum_of_the_seas_03

Ami a sportolási lehetőségeket illeti, a hajó legfelső szintjén kapott helyet a mászófal és a szörfözésre alkalmas mesterséges hullámmedence is. Amire még nagyon büszkék és a Quantumon szintén világelső, az az ejtőernyőzést szimuláló szélcsatorna.

quantum_of_the_seas_09

A kütyükre és kockákra is figyeltek. A szélessávú netet folyamatos műholdas kapcsolat segítségével biztosítják, bárhol is járjon a hajó. Természetesen a hajó teljes térképre és összes szolgáltatásának leírása megtekinthető egy letölthető alkalmazás segítségével, sőt a legtöbb szolgáltatásra időpontot, helyet is foglalhatunk, legyen az egy szárazföldi kirándulás, szobaszerviz vagy masszázs a spa-ban, illetve az RFID címkézett csomagjainkat is követhetjük éppen merre járnak. A Royal Caribbean az alkalmazottaival sem fukarkodott, mind a 40.000-en kaptak egy-egy táblagépet a cégtől.

quantum_of_the_seas_16