6 millió lesz egy 4K TV – IFA 2012 összefoglaló

By  | 

Szerdán zárta kapuit a berlini szórakoztató ipari szakkiállítás az IFA 2012 és a bejelentések mennyisége és minősége egyáltalán nem okozott csalódást (beszt of IFA 2012 galéira), különösen, ha azt vesszük, hogy minden gyártó leginkább a januári CES-re tartogatja a legnagyobb durranásait. Az idei IFA hívószavai, legnépszerűbb termékkategóriái: a tavasszal belebegtetett Microsoft Surface nyomdokaiban járó, új kategóriát teremtő klaviatúrával érkező win8-as tablet hibridek, 4K TV-k, nagyméretű OLED TV-k, Androidos fényképezőgépek, a legújabb mobilokon pedig már az Android legújabb verziója a Jelly Bean fog dolgozni.

4K és 8K TV-k egy autó áráért

A hatalmas 84”-os (213 cm képátló) Sony Bravia 4K tévében figyel majd az első kereskedelmi forgalomban is megvásárolható 4K panel (3840 x 2160 pixel). A felbontás és részletgazdagság lenyűgöző, de ekkora felületen azért el is fér ez a pixelmennyiség. Igaz, hogy csak módjával, de már 4K tartalom is elérhető, ha kitartóan keresünk, de azért arra még várni kell, hogy igazán ki tudjuk használni ezt a felbontást. A show végére a készülék javasolt fogyasztói ára is megérkezett. Nyugalom megzavarására alkalmas szám következik. Árcetli: $25.000, azaz közel 6 millió Ft és elvileg már szeptember végén elérhető.
A Sony mellett a Samsung, a Toshiba és az LG is bemutatta saját 4K tévéjét. Utóbbi valamivel szolídabb, de hasonló nagyságrendű árcetlit kapott: $19.999 (4,6 millió Ft), szintén 84”-os monster. A Toshiba „mindössze” 55”-os (140 cm) 4K TV-je ennek a feléért már hazavihető lesz (kb. 2,3m Ft-nak megfelelő dollár).

Persze, ami a TV-ket illeti a Panasonic standja körül gyűltek a legtöbben, hiszen ott feszített egy irgalmatlan nagy 145”-os (368 cm képátló) 8K felbontású (7680 x 4320 pixel) TV szörnyeteg. Ez a szobafal méretű panel legkorábban jövőre lesz megvásárolható és rá sem merünk gondolni milyen árcetli fityeg majd a készüléken, ha csak a felbontással és képátlóval szorozzuk fel a 4K TV-ket….

Retina display kihívó a Samsungtól

A Series 9 a Samsung talán legsikeresebb ultrabookja hamarosan a Retina displayvel vetekedő felbontású kijelzőt kaphat! Igaz az IFA-n még csak a prototípust mutatták be, így karácsonyfa alá biztos nem rendelhetjük, de jó tudni, hogy ilyen is készül. A 2560×1440 WQHD felbontás ugyan alacsonyabb az Apple MacBook Pro 2880×1800 felbontásánál, de mivel előbbi pixelhalmaz kisebb felületű 13,3”-os kijelzőn figyel, a Pro 15”-os méretéhez képest, így gyakorlatilag megegyezik a Retina display 220ppi képpontsűrűségével.

Win8-as tablet-netbook hibridek

Rájöttek, hogy a tabletek billentyűzet nélkül nem biztos, hogy teljes mértékben alkalmasak üzleti felhasználásra. Megszületett az új slágerkategória. Szinte minden gyártó bedobta a saját megoldását. Sorra érkeznek az erős procival, érintőképernyővel, billentyűzettel, win8 oprendszerrel rendelkező tablet-netbook hibridek. Ilyenek a: Samsung ATIV Smart PC, a Sony Vaio Duo 11, a Lenovo ThinkPad Tablet 2, a forgatható kijelzős Dell XPS Duo 12, vagy a tabletként kipattintható Dell XPS 10, vagy a Toshiba Satellite U920t.

Mobilok

Talán itt volt a legnagyobb az új bejelentések száma, a legújabb készülékeken pedig már az Android Jelly Bean oprendszer fut. A show-t talán a Samsung Galaxy Note 2 vitte (5,5” AMOLED 1280x720p kijelző, 8MP kamera, 1,6Ghz négymagos A9 proci). A következő mobilok mutakoztak még be: Samsung ATIV S, Sony Xperia T-TX-V-J, LG Optimus L9, HTC Desire X, Acer Liquid Gallant, Acer Liquid Gallant Duo, Acer Cloud Mobile, ZTE Grand X, Ascend D1 Quad XL, Ascend G600, Ascend G330, Ascend Y201 Pro.

Érdekesség még, hogy érkeznek az első Androidos fényképezőgépek, a Nikon után az IFA-n a  Samsung is bemutatta saját megoldását, a hófehér, érdekes vonalvezetésű gép pedig nagyon is csinosra sikerült.

További érdekességek

További említésre méltó érdekességek a teljesség igénye nélkül: az iMac ellenfélnek szánt 27”-os 2560 x 1440 pixel felbontású win8-as Dell XPS One 27 all-in-one PC, az utcai hangoskodásra vagy kertipartiba tökéletes TDK időjárásálló bluetooth Boombox-a, a SONY hordható 3D kijelzője, a túlméretes 20 collos Sony Tap 20 tablet, az LG 29”-os (73 cm) EA93 szuperszélesvásznú IPS monitorja, vagy a duplakijelzős Asus Taichi.

beszt of IFA 2012 fotógaléira (további 60 termékfotó)

1 hozzászólás

  1. asd

    2012. szeptember 7. péntek at 19:49

    Valaki nem akar nekem kölcsönadni egy 50-60 millió forintot? Akkor ha csak azt venném meg ami igazán tetszik lehet még elég is lenne.