Garmin nüvi 3490LMT navigáció – Kipróbáltuk!

By  | 

Utazáshoz és egyben teszteléshez próbáltuk navigációt szerezni, de nem is volt olyan könnyű… Végül a Navi-Gate Kft.-től érkezett a mentőcsomag (amit ezúton is köszönünk) és egy GARMIN nüvi 3490LMT-vel vághattunk neki Madeira égbetörő csúcsainak, 25%-os lejtőinenk, hajtűkanyarokkal és alagutakkal tarkított szerpentinjeinek.

A nüvi 3490LMT a Garmin jelenlegi csúcsmodellje, mindent tud, amit egy navigációs készüléktől elvárhat az ember és még többet is, ráadásul 9 milliméteres vastagságával a legvékonyabb is egyben. Mindezek persze az árcetliben is megmutatkoznak. De máris nem olyan magas ez az ár, ha figyelembe vesszük a modellnévben szereplő LMT rövidítést, ami a Lifetime Maps & Traffic, vagyis a készülék élettartamára vonatkozó ingyenes térképfrissítést és szintén korlátlan forgalomfigyelést jelenti.

Unboxing: a dobozban a következőket találjuk: FM forgalmi vevő autós szivargyújtó-töltővel, dokkoló beépített hangszóróval, USB kábel, szélvédőre tapasztható GPS antenna, kézikönyv, illetve természetesen maga a nüvi 3490LMT készülék előretöltött City Navigator NT Európa térképpel.
Maga a letisztult vonalvezetésű készülék jól össze van rakva a széleket pedig szálcsiszolt alumínium védi. Két paraméterében is kisebb, mint az iPhone 4S: mindössze 9 mm vékony és 118 gramm. Felbontása pedig kiemelkedő a navigációs kütyük között: 800 x 480 képpont. Aktív navigálás mellett az aksi 4 órát bír, de ennek igazából csak gyalogos navigáció esetén van jelentősége, hiszen a szivargyújtóról addig megy, amíg szeretnénk.

Beüzemelés: Jó dolog, hogy a hangszóró és a szivargyújtó táp bemenete is a szélvédőre cuppantható dokkolóban található, így ha útközben megállunk és nem szeretnénk a navit az atuóban hagyni egy fél mp alatt kikaphatjuk és ugyanilyen könnyű visszapattintani is. A GPS vétel minőségét egy szintén a szélvédőre tapasztható antennával növelhetjük.
A készüléken egyetlen ON/OFF gomb található a peremén, minden más funkció a multitouch érintőképernyőről vezérelhető. A Garmin Guidance 3.0 segítségével a kapacitív, több érintést is érzékelő üveg kijelzőn gyorsan kereshetünk címeket, szolgáltatásokat, melyekhez hangos navigációval is elirányítja a készüléket.

A forgalomfigyelő Madeirán sajnos nem volt elérhető, de nem is igazán volt rá szükség, mivel egész héten vasárnapi forgalom volt. Persze szívesen kipróbáltuk volna a dugókerülő funkciót. A forgalomfigyelő egyébként HD rádión kapná az adatokat, így a 3D forgalom funkciót 30 másodpercenként frissíti a rendszer, így hamarabb képes újratervezni, mint a hagyományos készülékek, amelyek általában 5 percenként frissítenek be. A forgalmi adatok forgalom figyelő berendezésekből, online forgalomfigyelő rendszerekből, rádiókból, hírcsatornáktól, több millió Garmin készülék tulajdonostól, mobiltelefonokról futnak be és múltbéli adatokat is figyelembe vesznek.

A sávinfó szolgáltatás a kereszteződés előnézettel a megfelelő sávba tereli a júzert. Osztott képernyőn, valóságszerűen, nagy nyilakkal kiegészítve mutatja a táblákat és kereszteződéseket az útvonala során.
A dokkolóban ott figyel a hangszóró, a mikrofon és beépített Bluetooth vevő is, így könnyen párosíthatjuk arra alkalmas telefonunkat.

Úticélt választhatunk a szokásos cím begépeléssel, a térképen egy pont megérintésével vagy mutasd a legközelebbi benzinkutat, hotelt, parkolót stb. kategóriaválasztással. Ami viszont ötletes újdonság az a Garmin Connect Photos és a Panoramio integrációjával megvalósult alkalmazás, amikor is egy nekünk tetsző fotót kell csak kiválasztanunk és a nüvi 3490-es máris a felvétel helyszínére navigál.

A készülékben microSD slot és képnézegető is található, így egy gyors kártyacserével a Sony NEX-5N-nel készült fotókat akár útközben is visszanézhetjük a pazar 800*480-es érintőképernyőn lapozgatva.
További funkciók, extrák: beszédfelismerés / hangvezérlés, sebességhatár kijelzés/figyelmeztetés, számológép, valutaváltó, autópálya kijárati szolgáltatások kijelzése, 3D térkép nézet, spórolós eco mód, myTrends útvonalszokások figyelése stb.

Az opcionálisan megvásárolható ecoRoute HD kiegészítővel, pedig OBDII-es diagnosztikai csatlakozással ellátott autók esetében számos valós idejű diagnosztikai adatot kivezethetünk a navi képernyőjére. Pl: motorterhelés, beömlő levegő hőmérséklete, előgyújtás, aksi, hajtáslánc, fogyasztás, diagnosztikai hibakódok, hűtővíz hőmérséklet, fordulatszám stb. stb.
Árcetli: 119.000,- Ft

4 hozzászólás

  1. Ádám

    2012. március 9. péntek at 09:38

    Ennyiért már kapni Galaxy SII-t is ami 100X többet tud…

  2. Helyi Lakos

    2012. március 9. péntek at 11:33

    “iGo nem tudja azt az országot”: Miert, egy dyson-gyurure mentek nyaralni ahol nincs szelesseg-hosszusag? (gy.k. a reklamozott kutyu sem “tudta” volna azt az orszagot, ha nincs benne rola terkep.)

  3. gabor

    2012. március 9. péntek at 15:35

    nagy átlagban már kevés létjogosultságát látom már ezeknek az eszközöknek. pláne ilyen áron

  4. béla

    2012. március 9. péntek at 16:15

    Azért saját képeket szívesebben nézegettem volna.Nem a webről valókat.
    Nincs fényképezőtök? Kérjetek tesztelésre :)