Egy füst alatt a mobilunkat is feltölti – BioLite CampStove

By  | 
Táborozáskor vagy túlélőtúrákon gyakran probléma, hogy egyszercsak kifújnak az elektromos cuccaink, legyen szó akár telefonról vagy GPS-ről, és nincs hol azt újra feltölteni. Napelemes, szélturbinás töltőket már láttunk sokat, a BioLite viszont előállt egy elmés megoldással, ami ezt a helyzetet másfajta erőforrás segítségével orvosolja.
A mintegy 1 kilós CampStove első ránézésre csak egy helyes kis kempinges mobil-főzőegységnek tűnik, és valóban jól el is lehet vele főzőcskézni a szabadban, és főleg fatüzeléshez tervezték, de amúgy szenet, tobozt és bármilyen más éghető anyagot megeszik, ami éppen rendelkezésre áll. Azonban a keletkező füstöt alaposan megszűri a rendszer, és 95%-kal visszaszorítja a kibocsátását, sőt a hőenergiát egy speckó egységgel elektromos energiává alakítja, ami épp elegendő például telefontöltésre vagy egy USB-kimenetes LED-lámpa megvilágítására.
A BioLite-nak amúgy nemes céljai vannak a CampStove-val, annak a 2-3 milliárdnyi szegényebb rétegnek is szánják a főzőcskézős tűzhelyet, akik számára alapvető gondot jelent az áramhoz való hozzáférés, másfelől pedig jobban hasznosul az elégetett faanyag és nem keletkezik számottevő füst sem, ami beleivódna a kajába. A környezetbarát kempingfőző ára 129 dollár (~28.000 Ft), és ezzel nem mellesleg magát a zöld mozgalmat is támogatjuk. Videó a tovább után!