1+ km magas Bábel torony épül Azerbajdzsánban

By  | 

Felhőkarcolók terén senki sem nyugszik, egyre sűrűbben jönnek az egymásra licitálások és egyre gyorsabban épülnek a valóban sokszor a felhők fölé magasodó épületek. Míg az Empire State Building kerek 40 évig uralta a világ legmagasabb felhőkarcolója címet, addig mostanra már az is teljesítménynek számít, ha egy épület egy évig birtokolja ezt a titulust.

Ha felhőkarcoló rekord, akkor általában az ázsiai Kis Tigrisek, meg persze a rettenet tempóban fejlődő Kína és Dubai jöhetnek szóba. A legújabb 1km-nél is magasabb tornyot viszont Azerbajdzsánban tervezi felépíteni Haji Ibrahim Nehramli az Avesta cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

Az Azerbaijan Tower tervezett magassága 1050 méter, 189 emelet. Összehasonlításképpen ez 220 méterrel verne rá a Burj Khalifára és 50 méterrel a még csak tervezett tű szerűen tornyosodó Szaúd-Arábiai Kingdom Towerre.  És ez még nem minden, az Avesta Group mindezt a Kaszpi-tengeren létesített 41 mesterséges szigetből összeálló szigetcsoporton tervezi megvalósítani. 2000 hektáros összterületével durván elhódítaná a legnagyobb ember alkotta sziget címet is a Dubaiban lévő Palm Jumeriah-tól (560 hektár).

A Kaszpi szörny, a mesterséges szigetekre épített város, a rekorder tornyával 1 millió embernek nyújtana otthon, jórészt 25-60 emeletes felhőkarcolókban, emellett 150 iskolát, 50 kórházat, parkokat, bevásárlóközpontokat, egyetemi kampuszokat és kulturális központokat kívánnak építeni, sőt a megalomán tervek szerint egy hivatalos F1 pályát és egy repteret is odapattintanak. A szigeteket hidak kötik majd össze egymással és szárazfölddel.

Maga a fő attrakció a torony nem csak magasságában, de tömegében is elnyom minden eddig létező felhőkarcolót. A fő tornyot körben még további 6-7 csapott tetejű mellékoszlop támogatja. Ezekkel együtt irdatlan nagynak néz ki még a Burj Khalifa mellett is. Mind a torony, mind a város összes épületét úgy tervezték, hogy Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésnek is ellenálljanak. A több mint 1 km-es magasság miatt valószínűleg ide is a Mitsubishi a 60km/h sebességgel katapultáló szuperliftjeit rendelik be.

Az Azerbaijan Tower alapkőletételét 2015-re tervezik és 3-4 év alatt legkésőbb 2019-re szeretnék is befejezni a 2 milliárd dolláros projektet. Hasonló ütemben szeretnének haladni a Khazar Island megvalósításával is. A 41 szigeten elterülő 1 milliós metropoliszt 2022-ben tervezik átadni és 100 milliárd dolláros  költségvetéssel számolnak. Ez több mint Azerbajdzsán 2011-es GDP-je…

4 hozzászólás

  1. Lizard

    2012. február 13. hétfő at 18:26

    Ez szép és jó..de honnét van ezeknek ennyi pénzük?XD

  2. Norbi

    2012. február 13. hétfő at 21:10

    Gondolom kőolaj földgáz meg az örmény maffia :)

  3. Pingback: Mi épül Azerbajdzsánban? | Tudtadhogy?

  4. Mr. B

    2012. február 23. csütörtök at 14:21

    Na de ki fogja először megszívni a globális felmelegedés miatti vízszint emelkedést?