Apple Campus 2: húszezer fős halálcsillag épül

Az Apple a kaliforniai Cupertino városának (Szilícium-völgy) közelében kívánja felépíteni 2.0-ás gigászi főhadiszállását. Az irodaház kérdés annyira fontos, hogy maga Steve Jobs ment el tárgyalni a városka polgármesterével Gilbert Wonggal. Az üzleti ebéd sikeresnek bizonyult, a szóbeli megegyezés megvan, már csak aláírásra vár a deal.

A júinus 7-i WWDC bejelentés óta már kiszivárgott pár terv az épületről, most viszont Cupertino városának website-ján publikáltak az eddigieknél sokkal részletesebb, látványterveket, alaprajzokat, terveket. Az Apple Campus 2 a 280-as autópálya közelében fog elhelyezkedni, mintegy 175 hektár területen. A hatalmas Apple központ irodaterületét több mint 250.000m2-re tervezték. Ez nem sokkal kevesebb, mint maga a Pentagon, a világ legnagyobb irodaháza.

A kisváros méretű repülő csészealj alakú épületben helyet kap többek között egy 1000 fős auditórium (a jövőbeni keynote-ok lehetséges helyszíne), fitness terem, 27.000m2-es kutatóközpont, az épület saját energiaellátást szolgáló erőmű, többszintű földalatti parkolók, napelemes tetők. Az épületben egyes hírek szerint 12.000, más pletykák szerint 20.000 fő fog dolgozni.

Steve Jobs és a polgármester ugyan már egymás kezébe csaptak, de az aláírás előtt azért még megköröztetik az ajánlatot, terveket, meghallgatják a közvéleményt, illetve szakértők bevonásával még tovább vizsgálják az épület fenntarthatóságát, környezetre gyakorolt hatását. Bár most már elég nehéz elképzelni, hogy bármi is az Apple Campus 2 útjába állhatna. Ha a megvan a papírmunka is, az épületet 3 év alatt tervezik felépíteni, 2015-ben lehet az átadása. Az óriás gyűrű az űrből is látható lesz.

Steve Jobs irodájáról még megnéztünk volna pár belsőépítészeti tervet, kilátást, biztos vagyok benne, hogy készült ilyen, de úgy néz ki egyelőre be kell érnünk ennyivel.

Dokumentációk, tervek (PDF):

 

10 hozzászólás to Apple Campus 2: húszezer fős halálcsillag épül

 1. Cook kapitány szerint:

  Két hónapja volt a meghallgatás az önkormányzaton, itt beszél Jobs az épületről részletesen: http://www.youtube.com/watch?v=gtuz5OmOh_M

 2. bogy0 szerint:

  Júniusban prezentálta mindezt Steve Jobs a városi tanács elött, itt van róla videó akit érdekel: http://www.youtube.com/watch?v=gtuz5OmOh_M

 3. Qwerc szerint:

  Stílusosabb lett volna Apple logó alakúra tervezni.

 4. sedux szerint:

  stílusosabb lett volna STRANDLABDA alakúra tervezni :DDD

 5. értetlen szerint:

  én azokat sajnálom, akiknek ippeg az épület átellenes pontján lenne sürgős dolga, kerülhetnek ;)

 6. asd szerint:

  Valaki magyarázza már el nekem, hogy mit jelent az, hogy az űrből is látható, mert Kínai nagy falra is ezt mondják de sosem értettem.
  Én házam is látszódik ha rohadtul rázoomolnak a műholdról, pedig 200m^2 sincs.
  Úgy értik, hogy szabad szemmel is látható? És akkor az űr melyik pontjáról? Rögtön a “határnál”? Mert a galaxis végéről már elég messze van.

 7. M szerint:

  Ez a meghallgatás videó tanulságos. Az összes tag hülyeségeket kérdez. Az egyetlen értelmes kérdésre, miszerint mit fog profitálni ebből a város, Steve rávágja, hogy maradnak ott, és marad a pénzük/adójuk is, ha nem építhetik meg, elköltöznek. Így működik a világ…

 8. zs szerint:

  iRészecskegyorsító

 9. num1 szerint:

  Remélem a zöld terület közepére almafát ültetnek majd.

 10. Szerzetes szerint:

  Asd! Nekem is ez jutott eszembe! :D

Szólj hozzá!