Canon PowerShot SX30 IS (24-840mm) 35x ultrazoom

By  | 

Már régóta kíváncsiak voltunk, hogy mire is képes egy kompakt ultrazoom kamera és ha már ultrazoom, akkor nézzük a jelenlegi rekordert, a 35x zoomátfogást kínáló Canon PowerShot SX30 IS-et. A 2008-as SX10, illetve a 2009-es SX20 utódja a tavaly ősszel bejelentett SX30.  Mindkét előd masszív 20x zoomátfogással büszkélkedhetett, de az SX30 rátett még egy lapáttal hihetetlen 35x (24-840mm) zoomot sűrített egy kompakt kamerába. De vajon mire képes egy alig 100 000 Ft-os kompakt, miközben egy 800mm-es professzionális felhasználásra szánt objektívért 2-3 millió Ft-ot is elkérnek.

A gépet olyan körülmények között, illetve olyan feladatokkal, szemmel teszteltük, amire szánták. Azaz nem néztünk laboratóriumi körülmények között kromatikus aberrációt, geometriai torzítást, nem fotóztunk négyzetrácsos füzetlapot, hanem elvittünk Berlinbe egy hosszúhétvégére turistáskodni, várost nézni és mit mondjak nem szívesen adtuk vissza.

Kezdjük a zoom-mal. 24mm-es nagylátószöggel indul és tolhatjuk egészen 840mm-ig, ez gyakorlatilag bármire elég, fotózhatunk egy szobában, járműben, nyomhatunk makrót a hálóját szövögető pókról, 50 méterről belezoomolhatunk valakinek az arcába vagy 200+ méterről felismerhető fotót készíthetünk. Telihold fotózásra is remek.

Ekkora zoomot tele állásban bizony nehéz állvány nélkül kitartani, de az optikai képstabilizátor akár 4,5 FÉ-t is képes kompenzálni. Illetve van egy gomb, amihez nagyon könnyű véletlenül hozzáérni és első nap kézikönyv hiányában nem is sikerült megfejtenünk mire való, később megismerve azonban hasznos funkciónak bizonyult, ő a zoomsegéd. A maximum zoommal történő felvételkészítésnél nehéz követni a távoli képtémát. A zoom-segéd gomb lenyomásával a készülék gyorsan felnagyítja a jelenetet, így gyorsan átlátjuk a teljes a képet és kiválaszthatjuk a képtémát és visszahelyezhetjük az eredeti képbe. A gomb felengedésekor a kép visszavált az eredeti méretre, gyújtótávolságra.

Reichstag @ 24mm

Reichstag @ 840mm (ugyanott állva)

 

Az objektív ultrahangos motorja (USM) gyors és csendes zoomműködést biztosít. A teljes zoomtartomány alapból 7, míg turbó üzemmódban  2,5 mp alatt járható be. A zajtalan működésnek pedig leginkább videórögzítésnél vesszük hasznát. A Smart Auto funkció pedig optimalizálja a 21 különböző jelenet módban készíthető videókat. A visszanézéshez pedig ott figyel a HDMI kimenet.

Bal felülről érkező hajót csekkold

@ 840mm

 

A gépben egyébként egy 14,1 megapixeles érzékelő figyel DIGIC 4 processzorral.  Korábban egyes modellekből hiányzott, a kihajtható, forgatható kijelző, de itt szerencsére nem. Egy szép nagy 6,8 cm-es (2,7”-os), változtatható képszögű PureColor II VA LCD-kijelzőt kapunk egy extrával: a gyorsfény módnak/gombnak köszönhetően erős napfényben történő fotózás és megtekintés is egyetlen gombnyomással, egyszerűen megoldható. A szervo AF/AE pedig folyamatosan állítja a fókuszt és az expozíció mértékét mozgó képtémák esetén, ezáltal a készülő felvétel pontosabb és élesebb lesz.

Jobb alul piros pokrócon piknikező pár

Paparazzi

 

A gép a kompakt gépek közül azért a nagyobbak közé tartozik. Az objektívnek, lencsetagoknak köszönhetően 600 grammot nyom aksival, memóriakártyával, de még így is a nyakbaakasztható, egész nap hordozható kategória.

Ha vájtszeműek vagyunk és a képminőség mindenek előtt, akkor objektív paraméterek alapján a G12 a jó választás, de az avatatlan szem az SX30-assal készült képeken sem fog semmi kivetnivalót találni. A géppel nagyon elégedettek voltunk, abszolút ajánlat kategória és nagyon nehéz szabadulni a mámorító zoom rabságából, vigyázni kell nehogy letörjük a 4-5x zoomos gépünk zoomkarját miután az SX30-cal töltöttünk egy hetet, fura, hogy kb. 8-ad úton megakad. További tesztképek a tovább után! (Fotók kétszer egymás után (nem duplaklikk) kattintva nagyíthatóak.)

Az utazáshoz a fényképezőgépet a Canon Hungária Kft. biztosította.

Berlin TV torony 2,5km-ről fotózva (Pariser Platz-tól)

Frühstück

Berlin Holokauszt emlékmű

Berlin ZOO gorilla kifutó - a nagy ezüsthátú

5 hozzászólás

  1. N^aTy

    2011. június 24. péntek at 07:26

    Azert par macro kepet is szivesen vettem volna ;) De eleg komoly kis masinanak igerkezik :)

  2. Androidka

    2011. június 25. szombat at 09:11

    Vagy legalább maximális/eredeti méretben a képek, és nem egy kicsinyített fél megapixeles valami. Legalábbis remélem, hogy ilyen géppel nem 0.5mp képeket csináltál!

  3. daninet

    2011. június 27. hétfő at 07:52

    Hacsak nem ultrazoom kell valakinek, ne vegyen ilyet. Eddig nem láttam olyan ultrazoom gépet (persze kompakt-bridge kategóriában) ami ne csinált volna hibás képeket (hordó torzítás, kromatikus aberráció)
    Ezeket a teszt képeket pedig majdnem kár volt feltölteni ekkora méretben.

  4. Hajdu Lajos

    2011. július 11. hétfő at 20:55

    Utazós-kattintgatós gépnek én is ezt venném, pláne mivel HD videót is tud az elképesztő zoom mellé. Tény, hogy cserélhető obis gépen ehhez az átfogáshoz három objektív kell, összesen sok százezer vagy több millió forintért. De komolyabb (teljes méretű) tesztképeken látszik, hogy egyrészt nem lehet büntetlenül egy objektívben 35-szörös zoomot csinálni, másrészt ennek is megvan majdnem az összes kompakt gép átka: a kis szenzor, sok millió rázsúfolt pixellel. Ez utóbbi miatt először is csak makrónál lehet szépen elmosni a hátteret (jó pár példa a fent megadott galériámban), másodszor pedig gyengébb fénynél nagyon elmosott, részlettelen, és/vagy zajos képeket csinál.