Fényképezőgép vezetéknélküli objektívvel – WVIL Camera

By  | 

Kompakt digitális fényképezőgépek esetében mindig is a kihajtható kijelzővel rendelkező modelleket preferáltam. Egy szokatlan szögből elkapott pillanat midig ad egy kis pluszt a fotóhoz, anélkül, hogy az utcán le kellene hasalnunk vagy valakinek a nyakába kellene ülni, hogy tömegben is értékelhető kép szülessen.

A díjnyertes tervezőcsapat az Artefact által megálmodott jövőkamera a kihajtható-forgatható kijelző és a cserélhető objektív koncepcióját emeli eggyel magasabb szintre, illetve a digicamen történő képszerkesztés, és az eszközről történő azonnali online megosztás tekintetében kínál új funkciókat. A kamera nevében álló WVIL , a Wireless Viewfinder Interchangeable Lens rövidítése akar lenne, mely a vezetéknélküli keresőre és a cserélhető objektívre utal.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagyméretű érintőképernyővel tervezett 32 MP-es profi tükörreflexes kameráról az objektívet leválasztva, az továbbra is működőképes marad (lásd videó a tovább után). Az objektív és a gép között a valósidejű kommunikációt vezetéknélküli adatátvitel biztosítja. Érdekes elgondolás, bár elsőre olyan hatalmas előnyét nem látom a megoldásnak, hiszen amire képes az 80-90%-ban egy kihajtható kijelzős géppel, illetve az időzítő funkció használatával nagyjából megoldható. Kandikamerázni jó, de például egy modell-fotós felállásban viszont elveszik a lényeg.

A gép funkciói a nagyméretű érintőképernyőjén keresztül érhetőek el. Innen állíthatunk be minden paramétert, akár a fókuszpontokat, kézzel, egyesével vagy hogy HDR módban hány darab kép és milyen léptetésekkel készüljön. A fényképezőgépre  akárcsak egy okostelefonra különböző alkalmazásokat tölthetünk le. Ezek elsősorban képmenedzselő, képszerkesztő és a fotók gyors, hatékony online megosztását támogató applikációk.

Annak ellenére, hogy csak koncepcióról van szó az elképzelés már szabadalmi bejegyzésre várakozik, illetve a tervezőknek a kamera tulajdonságairól, fizikai paramétereiről is nagyon határozott elképzeléseik vannak. Mindezek azt bizonyítják, hogy nem csak kósza ötletről, 3D renderről van szó, hanem egy piacképes termék sejlik mögötte.

Specifikáció: 164.5 x 76.5 x 28.2 mm méretű 300g-os alumínium-magnézium ötvözet váz. Kompatibilitás Nikon F, Canon EF, Micro Four Thirds és Leica M objektívekkel, utóbbihoz adapter szükséges. 5 collos AMOLED érintőképernyő, brutális 1920x1080p full HD felbontással. Belsejében Cortex-A15 ARM Multi-Core CPU ketyeg, ehhez jön 16GB belső memória, mely microSDHC kártyával tovább bővíthető. Kapcsolódás, adatátvitel:  802.11n WiFi, GPS, Bluetooth 2.0, WirelessHD.

Érzékelő: 36 x 24mm Full Frame CMOS, 12-bit A/D converter, 512MB local cache, 6496 x 4872 pixels (31.6 MP!), jpg, RAW. Videórögzítés: 1920 x 1080 @ 24p, 30p, 60i, formátumok: MOV, H.264, AVCHD, sztereó mikrofonnal. A példában szereplő objektív: 28-100mm,  27°- 73°, max: F2.0, min: F18, 18 tagú 13 csoportba rendezett lencsék.

Update: Időközben érkezett egy újabb videó melyen egy fazon a januári CES-en mutogattja az érdeklődőknek a látszólag működőképes prototípust, sőt 1:54-nél megcsörren a telefont, amit kipattintva a fényképezőgép hátlapjával felvesz, aztán el is tűnik.

Videók a tovább után!

13 hozzászólás

 1. Szerzetes

  2011. április 24. vasárnap at 16:48

  Hihetetlen o.O

 2. eyewitness

  2011. április 24. vasárnap at 22:20

  Jó, de csak az érdekelne hogy az objektívbe hogy lesz áram, mert méretét és extrém minimalizmusát tekintve nem sok elemnek van benne hej…

 3. Marci

  2011. április 25. hétfő at 12:24

  A videóban elég brutál, de a „túl szép, hogy igaz legyen” kategória. Vagy megmarad koncepciónak, vagy amire kikerül, messze nem lesz ilyen jó.

 4. sgh

  2011. április 25. hétfő at 16:12

  ne vicceljetek,
  az én elképzelésem a koncepcióra:
  kap egy gyorstöltésű akkut ami szabadon körülbelül 1-5 percig képes kezelni a jelátvitelt és a fókuszt/zoomot állító motorokat
  a többi megy csak egy ccd és egy rádió,
  nem csodálom, hogy ki akarják dobni, ez keresztbevágna minden fényképezőgépmárkának.

  Kurvára zavar, hogy a koncepción egy fehér folt van az objektív mélyén, amikor ott nem lehetne nyitott felület.

 5. M

  2011. április 25. hétfő at 18:19

  magyarázza már nekem el valaki, hogy azt ami ebben (http://en.wikipedia.org/wiki/File:E-30-Cutmodel.jpg) ott jobb oldalt van mind, és majdnem akkora térfogatú, mint egy kisebb objektív, azt hogy nyomják bele egy objektív vastagságában pár centiben? + a vezeték nélküli modul + az aksik. Ha ez a valóságban kijön, akkor ez tuti nem így fog kinézni hanem az objektív végén egy ugyanakkora dolog lesz mint az objetív, innentől kezdve meg semmi értelme.
  És még egy kötözködés. Ez mitől lesz tükörreflexes? Két ccd lesz benne, egyik a végleges 30 megapixeles, a másik meg egy kisebb aminek a képe megy a kijelzőre? Hol fér el az felfelé egy objektív magasságában? Ha meg egy ccd lesz benne, akkor meg ennek semmi köze egy tökörreflexeshez, csak egy objektívvel felszerelhető „kompakt” lesz.

 6. Gabe

  2011. április 25. hétfő at 20:41

  Ez egy hülyeség. Kapásból az akksi ami ehhez kellene (5 colos kijelző, ARM proci) már egy kisebb notebooknak elegendő táp kell, nem hogy majd belefér egy 300!!! grammos vázba. A legkisebb DSLR-ek is 400-450g körül vannak, és azok „csak” polikarbonát vázasak. Az meg hogy kikerül belőle a szenzor az obira attól még nem nyersz 100g-ot, és akkor nem beszéltünk mennyivel brutálisabb energiaigénye van ennek a koncepciónak mint egy dslrnek, főleg úgy hogy csomo wireless technológia fog benne pörögni realtime (Ergó nagyobb akksi kell, ami nagyobb tömeget jelent)

  Ez valami 3dsmax-os hülyegyerek nedves álma. (És akkor arról még nem is beszéltünk hogy mennyire nincs értelme az egész koncepciónak)

 7. Balvt

  2011. április 26. kedd at 11:56

 8. shg

  2011. április 26. kedd at 13:56

  hihetetlen

 9. noss

  2011. április 26. kedd at 17:15

  parasztvakítás :)
  akkor már a kijelző legyen szemüveg és felszabadul az egyik kezed.
  viszont nem baj az, ha egy kicsit belekavar a fényképezőgépek (mundjukúgy) állóvizébe… :)

 10. M

  2011. április 26. kedd at 22:00

  Hoppá, itt valaki utánanézett :)
  Ezek szerint működik. Én ettől még fenntartom az aggályaim, hogy ez mennyire tükörreflexes, és hogy abban nagy cuccban mennyi az objektív és mennyi az egyéb, amit kivettek a gépből.

 11. whitemancantjump

  2011. április 27. szerda at 18:21

  Semennyire nem tükorreflexes, mintahogy a sony nex, a lumixok, oly PEN, stb sem tükorreflexes. Az M4/3 lenyege a tükornelküliség, ettől lesz kicsi a váz. Viszont ha ez működik, pl. egy Leica vagy Zeiss manuális, fix optikával, akkor egyrészt nem lesz nagy a fogyasztás, másreszt odapörkol a világnak, mert egy Leica M9 jelenleg 18mp. Viszont az optikával nem lehet varázsolni, egy f2/ 28-100-as, full frame optikának adottak a fizikai meretei, megha olyan kozel is van a szenzor/film síkjához mint ez. Persze, ha a váz müködne, senkit nem érdekelne, hogy milyenek a hozzá gyártott optikák, lehetne használni a szekrényből bármivel…. Ha….

 12. gomec

  2011. április 28. csütörtök at 12:17

  Az igazi vicc ebben „a nagyméretű érintőképernyővel tervezett 32 MP-es profi tükörreflexes kameráról az objektívet leválasztva”! Hol is van az a tükör? A vázban nem maradt, az objektíven nem fér el, és minek is, hiszen a keresőről leválasztották. Akkor hol is van? Ez tehát nem tükörreflex, hanem egy vezeték nélkül csatlakozó kamera és egy tároló/kijelző házasítása. Csak mint ilyen érdekes, ha egyáltalán!

 13. Bzfelix

  2011. október 7. péntek at 22:22

  Az adatokkal nem vitatkozom, sőt inkább sgh-val értek egyet. Ugyanakkor ha megnezitek a videó abszolút fake. Nem is az van a képernyőre vetítve -főleg a végen- aminek kene.