Sony Bravia 2009-es sorozat – DNLA hálózati funkciókkal

By  | 

Az idei év BRAVIA LCD sorozataiban a Sony a csatlakoztathatóság, a multimédiás tartalmak megosztása terén kínál új megoldásokat, mindemellett az energiatakarékosságra is nagy hangsúlyt fektettek. A legtöbb 2009-es BRAVIA modell kiérdemelte az ‘EU Flower’-t — amely az Európai Bizottság öko-védjegye a zöldebb, környezetbarátabb termékek tanúsítására.

A Sony új BRAVIA tévéin a DLNA szabvány biztosítja a VAIO illetve egyéb, hálózatba kötött gépen vagy szerveren tárolt file-ok elérését, filmek, mp3-ak lejátszását. A TV távirányítójával a lejátszási funkciók, mint a szünet, előre-hátratekerés is megoldható. A legtöbb új BRAVIA televízió már USB média lejátszóval is rendelkezik.
A művelet egyszerű. Felcuppantjuk bármely kompatibilis média eszközt a TV USB bemenetére, majd az XMB (Xross Media Bar) menüből a ‘Media Player’-t kiválasztva böngészhetjük nagyban fotókat, zenéket, videókat. A most debütáló AppliCast funkcióval pedig online szolgáltatások sora érhető el PC nélkül. Az ethernet porton keresztül az internetre csatlakoztatva a BRAVIA televízión megjeleníthetők kedvenc blogjaink RSS csatornái. Szintén az XMB képernyőn különböző gadgeteket érhetünk el normál TV üzemmódban. Pl. analóg óra, naptár stb. Folytatás a tovább után.

A 2009-es év újítása a BRAVIA ENGINE 3, amely a Sony képjavító technológiájának legfrissebb verziója. Ez még kiegészül a Live Colour-ral a még élethűbb színek érdekében.
A sportközvetítéseket és az akciófilmeket a 100Hz-es Motionflow teszi akadozásmentessé. A technológia intelligens módon szúr be a jelfolyamba önálló képkockákat, megkettőzi a megjelenített képek számát, a folyamatosabb megjelenítés érdekében. Ez kiegészül még a képelmosódottság-csökkentéssel, amely az eredeti képet “tisztítja meg”, még mielőtt az új képkocka beillesztésre kerülne.

Az új modellek mindegyike a letisztult ‘Draw the Line’ design filozófia jegyében született meg, amely a tavalyi BRAVIA sorozatnál debütált.
Az energiatakarékosságot tovább fokozták azzal, hogy egy intelligens jelenlét szenzor kikapcsolja a képet, ha nem tartózkodik néző az adott helységben. Ez az új energiatakarékos megoldás sokkal kényelmesebb, mint kikapcsolni vagy kihúzni a készüléket amikor épp nincs használatban – mondja a gyártó, de mi van, ha a konyhában vagy a másik szobában mosogat-vasal a háziasszony és a kibeszélőshownak a hangjával is beéri? 5 percenként mehet visszakapcsolni? Vagy megbízza a macskát a TV felügyeletével?
A HD adások set-top box nélküli vételét a beépített MPEG 4 AVC HD tuner teszi lehetővé. És talán mondani sem kell, hogy a sorozat minden tagja full HD.

Konkrétan az alábbi moddeleket jelentették be, a következő méretekben:


  • W5500
    (32/37/40/46/52-inch): Full HD + extra funkciók

  • E5500
    (32/40-inch): Vékony, karcsú, dizájnos, képkeret típusú Full HD TV

  • E5300
    (22-inch): Kis TV hálóba vagy dolgozószobába fehér kerettel

  • V5500
    (32/37/40/46/52-inch): DNLA, hálózati funkciók. ‘Draw the Line’ zongorafekete design. 

  • S5500
    (22/32/37/40-inch): A széleskörű csatlakoztatási lehetőségek, amelyből az akár 3 HDMI-, és egy USB bemenet segítségével lehet a digitális fényképeket megjeleníteni illetve a csatlakoztatott rendszerről MP3 zenei állományokat is lejátszani.