A világ legmagasabb vidámparkja – A Sztratoszféra torony

By  | 

Vegasban nincs sima, hagyományos szálloda, a csillogó luxus mellett a kötelező tematikus hotelek csábítják a népet. Mindegyiknek van van valami különlegessége. Vagy a világtörténelmet és kultúrát földbetiporva megalkotják valamelyik világhírű épület, város csillogó, de mégis műanyagból kiöntött mását (legdurvább a második emeleten lévő velence, ahol a sok száz méter hosszú mesterséges lagúnákon lehet gondolázni az eget, vonuló felhőket pedig a plafonra vetítik, de erről majd később….) vagy egyéb legekkel teszik a hotelt egyedivé.

A szerényen csak Sztratoszférának keresztelt szálloda 100 emeletes tornya 345 méteres magasságával töri meg Vegasi panorámát. Az USA legmagasabb kilátótornya és a második legmagasabb épület a Mississipitől nyugatra. Már önmagában is meghatározó jelenség Vegasban, nem beszélve a közel 2500 szobás kapacitásáról és 7000 nm-es kaszinójáról, de ez még csak a kezdet. Az igazi meglepetés és adrenalinbomba a torony tetején vár minket.


Bring extra underwear

Nagy bátran lecsengettük a beugrót és némi sorbanállás után a lift felrepített minket közel 350 méterrel a város felé, ahonnét pazar kilátás nyílt a 6,5 km-es Strip-re (főutca) és a teljes metropoliszra. Aztán nagyjából idáig tartott a bátorság… elhatároztuk, hogy a torony tetején lévő három adrenalinpumpa közül legalább egyet kipróbálunk, mert mi az nekünk, ha kiültünk az ugyanilyen magas Makaói tornyon lévő skywalk peremére…. de végül a látványtól is leizzadtunk, így a nagy elhatározás után szégyenteljes visszavonulót fújtunk. Lássuk szépen egyesével mitől paráztunk be.


Már a liftajtó is csalogató

Insanity – A vállalkozókedvűek beülnek 4 pár felülről felfüggesztett székbe. Az óriás polipkar pedig belógatja több mint 300 méterrel a város fölé 15 méterrel a torony peremén kívül, majd egyre gyorsulva elkezd forogni a szerkezet, mígnem a centrifugális erő el nem éri a 3G-t, aminek következtében a lesápadt utasok az ülésekbe lapulva arcal lefelé forognak körbe. Valahogy így (+ videó itt: insanity)

Az X-Scream egy hatalmas libikóka, szitén körülbelül 320 méterrel Vegas felett, egyik felével a torony peremén kívül. Az utasok egy 4×2 személyes kocsiban foglalnak helyet a a mérleghinta lenti felében. Ahogy a hatalmas kar átbillen a kocsi megindul a torony peremén túlnyúló vége irányába, ahol természetesen hiányzik az ütközőbak. Valahogy így (+ videó itt: X-Scream)

A Big-Shot pedig a torony tetejére épített több mint 50 méter magas 16 személyes katapult. Az utasokat 75 km/h sebeséggel kb. 4G-s gyorsulással lövik ki Vegas fölé, majd lefelé zuhanva negatív G-k dolgozzák meg az ebédet a gyomorban. Videó: BigShot
Illetve korábban itt volt majd 2005 decemberében bezárt a világ legmagasabb hullámvasútja a High Roller. Ezt már sajnos nem láthattuk, pedig arra biztos felültünk volna:)


A big shot

1 hozzászólás

  1. Márti

    2012. március 31. szombat at 10:58

    én imádom a hullámvasutakat a legeslegjobban a kingda kat probálnám ki de kár hogy amerikba van magyarországon is csinálhatnának ehez hasolóat én tuti elennék