Mire figyeljünk a karácsonyi TV-vásárlásnál?

By  | 

Hamarosan ismét Karácsony. Világválság ide vagy oda a Westendben például már múlt hétvégén sem lehetett megmozdulni, ölték az emberek egymást az akciós turmixgépért.  Elégedetten csilingeltek a pénztárgépek, csattogtak a kártyalehúzók. Plafonig pakolták a parkolóban a családi kombit. Akár csak az előző években idén is az egyik slágertermék a plazma TV meg az LCD TV, az elengedhetetlennek tűnő full HD matricával. Na de mégis milyen TV-t vegyünk, mire figyeljünk?

Milyen TV-t vegyünk Karácsonyra? de tényleg?

Először is a méretet illetően: nincs túl nagy! Mindenki saját
maga döntse el, hogy az adott távolságból milyen képméretben szeretné
nézni kedvenc műsorát. Igazán ebben a kérdésben az a döntő, hogy mennyit szeretnénk a TV-ért fizetni és, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely.
Mind az SD-alapú képanyag és a hagyományos PAL-TV is  élvezhető nagy
képátlón, ha a következő tanácsokat betartjuk… (folyt.köv. a tovább
után) 

Fontos alap: magas kontraszt
A flat / lapos tv készülékek esetében fontos a kitűnő kontraszt, mivel az emberi szem a kontrasztértékekre nagyon érzékenyen reagál. Így a kontrasztszegény képeket élettelennek és síkszerűnek tűnnek. Már az első benyomásunk a TV képminőségét illetően nagyon fontos, hiszen így később az otthoni saját használatkor csak néhány képbeállítást kell tennünk. LCD TV vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a valós kontraszérték 1000 : 1 feletti legyen.


VIGYÁZAT : dinamikus kontraszt!

Amennyiben lehetséges ne döntsünk csak a prospektusokban megadott adatok alapján. Sajnos, így nagyon nagyot lehet csalódni. Az LCD és plazma tv gyártók előszeretettel jelenítik meg készülékeik mellett a dinamikus kontraszt értékét. Ennek az értéknek a mérésekor a színeket, fényerőt a megjelenített képen folyamatosan egymáshoz igazítják, és ideális esetben így nagyon magas kontrasztérték érhető el. Azonban itt egy elméleti értékről van szó, mely rendszerint akkor érhető el, amikor egy nagyon sötét jelenetről nagyon világos jelenetre vált. A statikus / valós kontraszttal ellentétben a dinamikus kontraszt nem egy állóképre vonatkozik; hanem mindig két egymást követő kép illetve jelenet közötti összehasonlítást ad.
Javaslatunk: csekkold a gyártó által megadott részletes specifikációt/leírást illetve kérdezd meg az eladótól a valós kontraszt értékét, hiszen keveset érünk a legmagasabb dinamikus kontrasztértékkel, ha a színek a korrekció miatt nem tűnnek természetesnek vagy ha sötét jelenetek esetén alig ismerhetőek fel a részletek.

Milyen fekete a fekete ?
A tv készülék feketeértékét a legjobban egy besötétített teremben tudjuk tesztelni. A technológiai különbségek miatt a hátsó megvilágításból következően a feketeérték az LCD tv készülékek esetén a plazmákkal szemben mindig valamivel világosabbnak tűnik. A bevásárlóközpontok nappali fényt árasztó eladótermeiben szinte lehetetlen a feketeértéket tesztelni. Éppen ezért fontos ügyelni a fent említett statikus illetve valódi kontrasztértékre.

A legdurvább feketét a Pioneer KURO sorozat modelljei produkálják.

Fényerő
A folyamatos kép fényereje legfőképpen a sötét jelenetek esetén fontos; amennyiben a kép felső vagy alsó szélein egyenetlen a fényerő vagy átlátszik a hátsó megvilágítás / Backlight ; nem élvezhető a tv nézés. Semmiképpen nem szabad megjelennie világos vagy sötét foltoknak a képernyőn. A kép fényerejének elegendő magasnak kell lennie, hogy a megjelenített kép akár nagyobb fény esetén, mint pl. napsütéskor felismerhető legyen. Bizonyos modellek rendelkeznek már automatikus fényerő szabályozóval, mellyel a fényerőt szenzorokkal szabályozza az adott tér fényviszonyaihoz; ez nemcsak kényelmes, hanem energiatakarékos is.
Egyes Philips Ambilight modellek rendelkeznek automatikus fényerő szabályzóval.

Képfrissítés és nagy látószög
Alapvetően fontos a fentiek mellett a válaszidő. Hiszen magas válaszidő esetén a focimeccs egy nagy összeesett folt, a teniszlabdák pedig hatalmas csíkot húznak képernyő készülékünkön. A legtöbb új modell elég gyors és az úgynevezett árnykép már a múlté. A jelenleg legjobb értékek 2 — 5 ms válaszidővel rendelkező LCD tv modellek.
TV választás előtt fontos megszámolni hány gyerek van a családban, hiszen kis betekintési szög esetén az oldalt ülők nem látnak semmit az adásból. 32 collos azaz 82 cm feletti modellek esetén a jelenlegi tv készülékek már elegendő nagy látószöggel rendelkeznek. 82 cm-nél kisebb tv esetén fontos megkérdeznünk, hogy TN-panel van-e beépítve. Abban az esetben kisebb látószöggel kell számolnunk. Ez főként abban az esetben lesz nagyon érzékelhető, ha a tv készüléket a falra szereljük. Így alulról tekintenek a készülékre és már csak negatívot láthatunk.

LCD vagy plazma TV? Melyik a jobb?
Jelenleg az egyik legvitatottabb kérdés. Sokféle véleményt hallgatunk végig, míg az általunk ár és minőségben megfelelő TV-t kiválasztjuk. Jobb esetben az adott márkákról megtudjuk az egyediségeket és így azok ismeretében könnyebb a választás. Előfordul azonban, hogy a sok szakmai adat között elveszítjük a lényegre való rálátásunkat. Na de ne térjünk ki a kérdés elől: akkor most LCD vagy plazma? Attól függ mire használjuk:

  • Az új tv készülékünket a szekrénysorban fogjuk elhelyezni, 85 cm szélességre. Milyen készüléket ajánlanak?
    A méret miatt csak LCD jöhet számításba, azonban mivel a tv mélysége nem látható; akár egy új hagyományos TV mellett is dönthetünk.
  • Nagyon világos a nappalink sok ablakkal. Melyik technológia alkalmas arra, hogy nappal is ideálisan tévézhessünk?
    Az LCD-t ajánljuk, hiszen az LCD készülékek erőssége a "Fénypixel" a nagyon fényes, világos termekben érvényesülhet a legjobban. Ugyanis míg a plazma készülék esetében a felszínen képződik a fény, addig az LCD-nél a mögötte elhelyezkedő fehér fényforrásnál jön létre.
  • Szeretnék a pincénkben házimozi szobát berendezni? Melyik a jó választás?
    Az ideális a plazma panel: magas fényereje és a színek briliáns megjelenése itt érvényesülhet jól.
  • Nagyon nagy képernyőt keresek. Falra szeretném szerelni.
    Tavaly óriás TV-ben még csak a plazma volt az egyedüli választás, idén karácsonyra már egy jókora LCD-t is hazavihetünk. A legnagyobb jelenleg a 108" azaz 275 cm képátlós TV.
  • Az új TV-hez PlayStationt szeretnénk használni. Mit válasszunk?
    Elvileg mindkét technológia alkalmas játékkonzol megjelenítésére. Azonban a sok állókép miatt a plazma esetén nem kizárt a beégés, inkább LCD tv készüléket javasolunk.

Design

Egyértelműen a zongoralakk fekete keret a menő. Ilyen készülékek már minden méretben (50-132 cm) kaphatóak. Napjainkban valamiért a nagyon érzékeny lakk fekete (zsíros ujjal nem fogdosni!) lett a Non-plus-ultra — az elengedhetetlen. Persze, akik szembe mennek a lakk feketével és valami nagyon letisztul dologra vágynak, ami jól illik a hófehér nappali ülőgarnitúrájához, azoknak jó választás lehet a fehér keretes Kuro. Értékeljük azokat a gyártókat, akik design vonalon is saját utakat járnak így optikailag is elhatárolják magukat a konkurensektől.

Prémium HDTV-k, amikkel biztos nem nyúlunk mellé: