Luxusjégtörővel a Sark-körön és az üveghegyen is túl

By  | 

Nemrég bemutattuk a világ 10 legdrágább meagántulajdonban lévő megajachtját, a lista élén a 180 méter hosszú Project Azzam végzett 163 milliárd forintos árcetlivel. Ha jachtokról álmodozunk, akkor általában Monacót, Korzikát, a Yas Marinát, a Karib tenger vagy más eldugott helyek fehérhomokos tengerpartjait társítjuk úticélként ezekhez az úszó városokhoz. Ha a dollármilliárdos unja már, hogy más dollármilliárdosok mellett kell parkolnia a kikötőben vagy Bora-Boránál egzotikusabb helyszínről szeretne becsekkolni Facebookon, akkor ideje új, kevésbé turistás úticél után nézni, de ehhez bizony szükség lesz egy új jachtra is.

DAMEN's SeaXplorer is Part Luxury Superyacht, Part Exploration Beast

A monacói jacht show-n mutatták be a SeaXplorert, az első olyan jégtörő hajócsaládot, amelynek a fedélzetén luxuskörülmények között hódíthatjuk meg az Antarktiszt vagy Sark-körön túli vizeteket. A holland Damen Group által tervezett hajók megfelelnek a Polar Class 6-os szintű specifikációjának, képesek masszív 90 cm vastag jégtáblákon is áthatolni, de emellett luxuskörülményeket biztosítanak a fűtött fedélzeten akár 40 napon keresztül. A Seaxpolrer expedíciós hajó persze nem csak a jéghegyek bevételére alkalmas, eldugott trópusi szigeteket is célbavehetünk vele.

seaxplorer-jegtoro-luxus-jacht_06

A hajó 3 méretben készül: 65, 90 és 100 méter (méter, nem láb) modellek közül választhatunk. A SeaXplorer 100 vízkiszorítása 7000 tonna, merülése 6 méter, 8000 kw tolóerő viszi előre közel 30 km/ sebességgel. 30 utas és 50 fős kiszolgáló személyzet befogadására alkalmas. 40 napra elegendő üzemanyagot, élelmiszert és egyéb felszerelést képes magával vinni.

seaxplorer-jegtoro-luxus-jacht_03

Nézzük a szériafelszereltséget:

  • Merülő központ: búvár felszerelés, szárító szoba, palacktöltő állomás, dekompressziós kamra
  • Fedélzet: luxus a fedélzeten, kültéri fotelek, kanapék, úszómedence vízalatti világítással, napozóterasz, jacuzzi
  • Wellness: gőzfürdő, törökfürdő, szauna, esőztető zuhanykabinok, fullos konditerem
  • Beltér: 7 csillagos felszereltség, választható designer bútorok, hitech infotainment rendszer
  • Kapitányi híd: a sasfészek 7 emelettel, 20 méterrel magasodik a vízfelszín fölé páratlan körpanorámát kínálva
  • Expedíciós méretek, terek: hatalmas raktárak, extra kabinok akár 50 fős személyzet részére, környezettudatos szemétkezelés, garázs motoroknak, 4×4 offroad járgányoknak, kajakoknak, kenuknak, mini tengeralattjárónak, fedélzeten helipaddal, ami egy hidraulikus szerkezet segítségével a hajó zárt gyomrába lévő 15 méteres hangárba tudja süllyeszteni a gépmadarat extrém időjárás esetén.

seaxplorer-100-adatok2

  • Biztonság, partraszállás: 2 db 9 méteres luxus mentőhajó, vész esetére vagy csak stílusos partaszálláshoz, 4 db 5 méteres katonai Zodiac MK5 gumicsónak, de az utasok rendelkezésére áll még egy expedíciós RHIB hajó, egy búvárhajó, egy luxus powerboat, 2 db mini tengeralattjáró kapszula és 4 db jetski:

seaxplorer-jegtoro-luxus-jacht_16

A 65 illetve 90 méteres hajók 2017-es átvétellel előrendelhetőek, a 100 méteres ultimate verzióra még kicsit várni kell. Árcetli egyelőre nem ismert, de viszonyításnak ott a top10 megajacht, így valószínűleg 32-165 milliárd Ft-os közé várható, így egy ötöslottó nyeremény valószínűleg elmegy egy éves karbantartásra és akkor az 50 fős legénység fizujáról még nem is beszéltünk. Ha kőgazdag kalandorok vagyunk, de mégsem annyira, akkor még még mindig ott egy Everest mászás lehetősége 20 milláért.