Extrém határátkelés canopyval Spanyolországból Portugáliába

By  | 

Ma már teljesen természetes, hogy a legtöbb országhatárnál legfeljebb lassítani kell, de van ahol csak a megváltozott nyelvű feliratokból vesszük észre, hogy átléptük a határt. Ma már szinte hihetetlenül hangzik, hogy a Schengeni egyezmény előtt, sokszor órákat, vagy fél napokat is sorba kellett állni, mire átjuthattunk egyik országból a másikba.

limitezero-canopy-spanyol-portugalia_01

Akkoriban teljesen elképzelhetetlen lett volna a nemrég átadott extrém határátkelő, ahol egy drótkötélpályán 80km/h sebességgel száguldva húzhatunk át a határ fölött. A dél spanyolországi Sanlucar de Guadiana és a portugál Alcoutim városkája között a 150 méter széles Guardiana folyó húzza meg a természetesen határvonalat. A Sanlucar városát védő 17. századi erőd egy 100 méter magas domb tetején figyel, innét indul a kaland.

limitezero-canopy-spanyol-portugalia_04

Az erődben lévő indító platform és a folyó másik felén lévő portugál kisváros között egy 720 méteres drótkötél feszül. Több mint 100 méter magasról indulunk, a cél pedig mindössze 15 méteren van. A 12,5%-os lejtő leírva nem tűnik durvának, de a valóságban igencsak meredek élmény. Nem kell sok másodperc, hogy elérjük a 70-80 km/h sebességet, ami 15-80 méterrel a folyó felett, egy drótkötélen a semmiben elég izgalmas tud lenni. Mire észbekapnánk vagy elkezdenénk parázni már meg is érkeztünk, hiszen az egész utazás nem tart tovább 40 másodpercnél.

limitezero-canopy-spanyol-portugalia_02

Ha sikeresen landoltunk Portugáliában, akkor egy rövid városnézést követően egy komp fedélzetén térhetünk vissza Spanyolországba. Egy csúszás 15 euró, a kompjegy pedig 1 juró. Érdekesség még, hogy az alig egy perces száguldás egyben időutazás is, hiszen az egymástól 720 méterre lévő két város két külön időzónában található.

MG_1296

A LimiteZero egy magánfinanszírozású projekt, a brit David Jarman 250.000 eurós ötlete. Amikor ideköltözött első ránézésre nyilvánvaló volt számára, hogy a két különböző országban lévő kisvárost egy canopy drótkötélpályával kell összekötni. 3,5 évig küzdött az engedélyekkel, adminisztrációval a két ország hivatalaiban, de végül nyert és megkapta a jogosítványokat. Idén nyártól már berepülhető a turisták által. Illetve a korábban Algarve és Andalúzia között tevékenykedő csempészek is biztos imádták volna, ha nem kell az éj leple alatt rozoga csónakokon vagy éppen úszva átevickélniük a túlpartra, miközben a határőrök vadásztak rájuk.

1 hozzászólás

  1. Miszter Geriszon

    2014. május 17. szombat at 20:38

    Ha lehetőségem lenne rá, mindenképp kipróbálnám…többször is. :)